eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Három lehetséges befektetővel tárgyal a HospInvest

Zavartalan a betegellátás a HospInvest Zrt. által működtetett egészségügyi intézetekben azt követően, hogy a cégcsoport csődvédelmet kért - jelentette ki sajtótájékoztatóján a részvénytársaság elnöke. Kollányi Gábor közölte azt is, hogy a cég három befektetővel tárgyal, az ezektől a konzultációktól különálló tárgyalások eredményeként a kórház dolgozóinak fizetése és a gyógyszerellátás biztosított.

Kollányi Gábor a folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkozva nem nevezte meg a három potenciális befektetőt, annyit azonban elárult, hogy nemzetközi cégekről van szó. Elismerte ugyanakkor, hogy nehéz befektetőket találni egy nehéz gazdasági helyzetben. Folynak a tárgyalások a kórházakkal szerződésben álló egyéb szolgáltatókkal is - tette hozzá.

A cégcsoporthoz tartozó kórházak lejárt adósságállománya árbevétel-arányosan fele annyi, mint egy kórház átlagos adósságállománya - mondta Kollányi Gábor, aki azonban konkrétumot nem említett arra vonatkozóan, hogy pontosan mekkora ez az adósság. Kérdés kapcsán közölte, hogy a dolgozói bérekre és a gyógyszerellátás biztosítására az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kértek előleget - amire törvényi lehetőség van -, továbbá a cégcsoport leányvállalatai is bevonhatók a gazdálkodásba.

A CIB Bank 1,2 milliárd forintot "hívott le" a HospInvest számlájáról. Ezzel az összeggel Kollányi Gábor közlése szerint a pénzintézet követelései még nem teljesültek, de a csődvédelem miatt a bank nem tud több pénzt lehívni kintlévőségeinek kiegyenlítésére.

A betegellátásban eddig fennakadás nem volt, és a cél a továbbiakban is az, hogy ne legyen - hangsúlyozta a cég elnöke. Megerősítette, hogy folyamatosan tárgyal az önkormányzatokkal és nem terveznek olyan forgatókönyvvel, hogy a működést visszaadják a helyhatóságoknak.

A betegek elégedettek

Kollányi Gábor kitért arra, hogy a cég által felvett hiteleket a kórházak fejlesztésére fordították, a veszteségeket pedig mindig tőkeoldalról pótolták. Mint mondta, előbbit megerősíti egy közvélemény-kutatás is, amely szerint az egri kórház megkérdezett betegeinek 80 százaléka elégedettebb, amióta a HospInvest az üzemeltető.

Kérdésre válaszolva a zrt. elnöke közölte: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kiválása nem függ össze a HospInvest gazdasági helyzetével, nem tudja, hogy az EBRD miért most, a napokban döntött a részvények eladásáról. Az EBRD a részvények 29 százalékát birtokolta, és tulajdonosi körön belül történt a részvényátruházás - tette hozzá Kollányi Gábor.

Az önkormányzatok készülnek

Amennyiben szükséges, a Heves megyei önkormányzat visszaveszi a korábban a HospInvest Zrt.-nek átadott négy kórház - az egri, a gyöngyösi, a hatvani és a parádfürdői - működtetését, ám egyelőre a probléma megoldására törekszenek - mondta az InfoRádiónak Sós Tamás, a hevesi megyegyűlés elnöke.

A kiskunhalasi önkormányzat is arra készül, hogy vissza kell vennie a városi kórház működtetését. Várnai László polgármester az InfoRádiónak elmondta: fejlesztésekre és a tartozások rendezésére nem lenne forrásuk.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznál egyébként nincs veszélyben a betegellátás, mivel vannak készleteik raktáron, és péntekig a béreket is kifizetik - tájékoztatta az InfoRádiót a kórház ügyvezető igazgatója. Romhányi Zoltán szerint nem lenne jobb akkor sem, ha az önkormányzat visszavenné a kórház üzemeltetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×