eur:
388.54
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az Internacionálét énekelte a miniszterelnök-jelölt - videóval

Bajnai Gordon az MSZP kormányfőjelöltje, támogathatja az SZDSZ is; a szocialista frakció már összegyűjtötte a szükséges aláírásokat és várhatóan hétfőn, vagy kedden be is nyújtja az Országgyűlésnek a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló határozati javaslatot, így már csak az április 14-re tervezett szavazáson múlik, hogy a jelenlegi fejlesztési és gazdasági miniszter legyen Magyarország új miniszterelnöke. Az MSZP kongresszusát az Internacionálé eléneklésével zárták. A Fidesz az SZDSZ támogatására úgy reagált: senki nem gondolta volna 1989-ben, hogy 20 évvel később az SZDSZ egy Internacionálét éneklő miniszterelnök-jelölt mögé sorakozik fel nagy többséggel.

Az MSZP kongresszusán nagy többséggel választották meg Bajnai Gordont kormányfőjelöltnek és Lendvai Ildikót a párt elnökének vasárnap. Bajnai Gordont a küldöttek 93, Lendvai Ildikót 91 százaléka támogatta. Az SZDSZ Országos Tanácsa (ot) majdnem ötórás tanácskozás után hozta meg döntését. A 62:21 arányban elfogadott határozat megadta a felhatalmazást a párt ügyvivői testületének: támogathatja a jövendő kormányt abban az esetben, ha az előzetes várakozásoknak megfelelőnek tartják a kormányprogramot és a kormánylistát - mondta Fodor Gábor pártelnök.

Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ korábban azt kérte: a kormány programja alapvetően a Reformszövetség programján alapuljon, olyan változások történjenek a kabineten belül, amelyek egyértelműen szakértői válságkezelő kormányjelleget adnak annak.

A Fidesz szerint Bajnai Gordon támogatása az MSZP kongresszusán azt jeleni, hogy az eddigi legdurvább megszorító csomag jöhet, ezért a párt ismét kiállt az előre hozott választások mellett. Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese pedig egyenesen Bajnai Gordontól kérte: a legégetőbb válságkezelő lépések megtétele után tegye lehetővé, hogy ősszel előre hozott választások legyenek. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Bajnai Gordon nem lehet legitim miniszterelnöke Magyarországnak, mivel az ellenzéki párt szerint ehhez nincs társadalmi támogatottsága.

Bajnai Gordon az MSZP kongresszuson maga is elismerte, hogy programja áldozatot követel. "Nem cselezek a szóval, megszorítás lesz" - mondta, majd hozzátette: nem szónok akar lenni, hanem eredményes válságkezelő. "Ezért az igazság legpőrébb, legkegyetlenebb megfogalmazását mondom: a magyar embereknek aközött kell választaniuk, hogy elveszítik az állásaikat, vagy átmenetileg lemondanak a jövedelmük néhány százalékáról" - mondta. Szavai szerint muszáj lesz időnként durva, kegyetlennek tűnő mondatokat mondania, mert durvul a válság is. A miniszterelnök-jelölt megerősítette azt is, hogy egy évre vállalja a posztot. "Kapus vagyok, nem fogok cselezni, nem török csatárszerepre" - jelentette ki.

Ugyancsak nagy többséggel választották pártelnökké az MSZP eddigi frakcióvezetőjét. Lendvai Ildikó a megválasztását követően azt mondta: a remény programjáért kell dolgozniuk. Megfogalmazása szerint a két héttel ezelőtti kongresszus drámai áldozattal kezdődött, amikor Gyurcsány Ferenc új kormányfővel, új kormány alakítását javasolta, majd ez majdnem tragikomédiává alakult, amiért elnézést kell kérniük a választóiktól.

Lendvai Ildikó kitért arra is, hogy feltételekkel vállalta a pártelnökjelölést, ezek közül az egyik az volt, hogy Gyurcsány Ferenc fogadja el a Táncsics Mihály Alapítvány elnöki posztját. Feltétele volt az is, hogy a következő tisztújításig háromfős ügyvezetést működtessen a párt, amelynek tagja, rajta kívül Kiss Péter alelnök és Szekeres Imre elnökhelyettes, illetve az is, hogy helyette Mesterházy Attilát válasszák meg a frakció élére.Gyurcsány Ferenc a kongresszuson azt mondta: bár sokan biztatták, hogy itt az idő egy új politikai formáció megalakítására, ez szerinte "dőreség lenne". Gyurcsány Ferenc szerint nem új formációra van szükség, hanem az MSZP-t kell olyanná tenni, hogy az Magyarország többségét modernen, demokratikusan, szociálisan érzékenyen képviselve jusson a kormányzás lehetőségéhez. A kormányfő azt mondta, a történtek miatt nincs benne sértettség, harag, de bántódás sem, mert amikor elvállalta a feladatot, tudnia kellett, hogy az mivel jár. Minden bántásért és sértésért kárpótol az, hogy szolgálhattam az országot és a magyar baloldalt - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Az MSZP kongresszusát az internacionálé eléneklésével zárták. A Fidesz e momentumra és az SZDSZ támogatására úgy reagált: senki nem gondolta volna 1989-ben, hogy 20 évvel később az SZDSZ egy Internacionálét éneklő miniszterelnök-jelölt mögé sorakozik fel nagy többséggel.

A szocialista frakció már összegyűjtötte a szükséges aláírásokat és várhatóan hétfőn, vagy kedden be is nyújtja az Országgyűlésnek a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló határozati javaslatot - értesült az MTI.

Szili Katalin a múlt héten nyilatkozott arról, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány lebonyolításáról még egyeztetniük kell a frakcióknak, mert nincs arra vonatkozó részletes szabályozás, miután ilyen a rendszerváltás óta nem fordult elő.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány formája határozati javaslat. Ennek előkészítését nem kell megelőznie bizottsági tárgyalásnak, és nem lehet hozzá módosító indítványt benyújtani. Ha időkeretet határoz meg a Ház, akkor a parlamenti vita minimum tíz órán át tart. Konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásakor nem kell újra szavazni a kormányprogramról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×