eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hőség és aszály - ezt hozza az országnak a klímaváltozás

Tavasszal árvíz, nyáron aszály és hőség - a többi mellett ezt hozhatja Magyarország számára a klímaváltozás, amely az évszázad végére 3-5 fokkal is megemelheti az átlaghőmérsékletet.

Az ELTE Meteorológiai Tanszékének vezetője szerint mintegy 4 fokos átlaghőmérséklet-emelkedéssel, aszályos nyarakkal, hirtelen lezúduló nagymennyiségű esőkkel, hőhullámokkal és változékony széllel kell számolni Magyarország egész területén az évszázad végére.

Bartholy Judit professzor, az MTA doktora - aki a napokban a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta - hozzátette: az éves átlaghőmérséklet-növekedés kihathat még a borospincék belső hőmérsékletére, ezáltal a borokra is.

Mint mondta, a barlangoknál - amelyek hőmérséklete általában az adott terület átlaghőmérsékletén stabilizálódik - már tapasztaltak melegedést.

Hangsúlyozta: elsősorban az Alföld kílmája változhat meg jelentősen, a Dunántúlon pedig a Kisalföld a veszélyeztetett térség.

Sokat változhat az ország csapadékeloszlása is, a korábbi száraz teleket és a csapadékos nyarakat felválthatják a tavaszi áradások és belvizek, valamint a nyári aszályok.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×