eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az MSZP és a Fidesz egyetért

Az MSZP és a Fidesz szerint is biztató a szlovák elnökválasztás eddigi eredménye. A szocialisták szerint a magyar kisebbség számára biztató az első forduló eredménye; az ellenzéki párt szerint az eredmény a szlovák demokrácia győzelmét jelenti. A Külügyminisztérium nem kommentálta a választás első fordulóját.

Az eredmény biztató lehet a magyar kisebbség számára, hiszen a magyar kisebbség pontosan meg tudta ítélni, hogy már az első fordulóban is kire adja a szavazatát. A választási kampányban eldönthető volt, hogy a két jelölt közül kitől várható: megválasztása esetén biztosítja, hogy magyarságukat szlovák állampolgárként is megőrizhessék a magyarok - mondta Szabó Vilmos, az MSZP szakpolitikusa.

Hozzátette: az MSZP azt szeretné, ha a stabilitást, a jószomszédi kapcsolatokat segítő köztársasági elnöke lenne Szlovákiának, bármelyik jelölt is győz a választásokon. A jószomszédi kapcsolat mind a két országnak érdeke.

Szabó Vilmos ugyanakkor rámutatott: a magyar politikának kerülnie kell, hogy beavatkozzon a szlovák belpolitikába.

Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa kiemelte: az elnökválasztás első fordulójának eredménye megmutatta, hogy Szlovákiában van esélye a tényleges pluralizmusnak.

"Az eredmény mindenféleképpen a szlovák demokrácia győzelmét jelenti. Ezen belül pedig a szlovák demokrácia és tolerancia iránt elkötelezett politikai erők sikerét jelenti" - hangsúlyozta Németh Zsolt.

A választás nagyon fontos magyar vonatkozása, hogy a Magyar Koalíció Pártja kampányának köszönhetően "nem működött a magyar kártya": az antidemokratikus és nacionalista erők nem tudták felhasználni a magyarellenességet az ellenzéki elnökjelölttel szemben - tette hozzá.

A Külügyminisztérium nem kívánja kommentálni a szlovák elnökválasztás első fordulójának eredményét, megvárják a végeredményt - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

Ivan Gasparovic, a jelenlegi szlovák államfő, két kormánypárt jelöltje és Iveta Radicová, az ellenzék közös jelöltje jutott tovább a szlovákiai elnökválasztás második fordulójába - közölte vasárnap a szlovák országos választási bizottság.

Az első forduló hivatalos eredménye szerint a szombati szavazáson Gasparovic megszerezte a leadott szavazatok 46,71 százalékát, míg Radicovát 38,05 százalék támogatta. A választási részvétel 43,63 százalékos volt.

Szlovákiában kevesen várták, hogy az első forduló eredménye ilyen szoros lesz, mert a választás előtti
felmérések általában 15-20 százalékos eltérést jeleztek Gasparovic javára.

Gasparovicnak általában Szlovákia északi részein, míg Radicovának az ország déli - magyarok által is lakott - részein, Pozsonyban, Kassán és a besztercebányai régióban volt magas a támogatottsága. A kimutatások szerint a magyarok döntően Radicovára szavaztak. A dunaszerdahelyi járásban például a szavazatok több mint 88 százalékát kapta meg.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×