eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A Sunday Times szerint cigányok elleni gyűlölethadjárat folyik Magyarországon

A tatárszentgyörgyi brutális kettős gyilkosság olyan félelmeket szít, hogy "jobboldali gyűlölethadjárat" folyik a magyar romakisebbség ellen - írta terjedelmes beszámolójában a The Sunday Times.

A konzervatív brit lap bécsi keltezésű tudósítása hatalmas betűkkel szedett főcímében is azt írta, hogy a bűncselekmény áldozatául esett négyéves kisfiút "a magyar cigányok elleni gyűlöletháborúban gyilkolták meg".

A lap az eset és a politikusi reakciók részletes ismertetése után azt írta, hogy eddig "ötvennél is több" támadás történt, és ezekben tíz roma vesztette életét.

A The Sunday Times idézi Mohácsi Viktóriát, az Európai Parlament roma származású magyar képviselőjét, aki azt mondta, hogy szerinte "rasszista indíttatású" támadásról van szó, és a rendőrség először azt sem volt hajlandó elismerni, hogy gyilkosság történt.

Az írás szerint az antiszemita és fasiszta nézetekkel vádolt, szélsőjobboldali Jobbik az egyetlen magyar politikai párt, amelyiknek növekszik a népszerűsége.

Militáns szárnya, a Magyar Gárda, amelyet egy budapesti bíróság nemrég betiltott, romák lakta térségekben járőrözik, olyan fekete egyenruhákban, amelyek "a fasiszták által a háború idején viselt" uniformisokra emlékeztetnek - írta a The Sunday Times.

Vona Gábor, a Magyar Gárda vezetője a brit lap idézete szerint azt mondta, hogy "az országot háromféle bűnözés bénítja: a gazdasági, a politikai és a cigánybűnözés".

A cikk szerint "a két roma kábítószer-kereskedő által halálra késelt" Marian Cozma kézilabda-játékos meggyilkolása óta gyakoribbá váltak a cigányok elleni támadások.

A The Sunday Times azt írta, hogy a sportoló emlékére tartott múlt havi szertartáson tiltakozók a "Halál a cigányokra" jelszót skandálták.

A lap szerint a recesszió mélyülésével más kelet-európai országokban, például Csehországban is éleződnek a hasonló feszültségek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×