eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Nem tetszik a szakszervezetnek az egységes tanterv ötlete

Az oktatási tárca megsértené a közoktatási törvény szellemét, ha bevezetné az egységes tantervet az államilag finanszírozott közoktatási intézményekben - mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Kerpen Gábor hozzátette: levelet írtak Hiller István miniszternek, amelyben a Közoktatás-politikai Tanács, és a Közoktatási Érdekegyeztetető Tanács két héten belüli összehívását kérik.

Az oktatási tárca vezetője egy hétfői lapinterjúban azt mondta, hogy egységes tantervvel dolgozó állami iskolákat szervezne 2010-től az oktatási kormányzat; az állami iskolák egységes tanterv alapján tanítanának, azonos oktatási minőséget garantálnának, amit az alapnormatíván fölül "kiegészítő normatíva" segítségével biztosítana az állam.

A miniszter szerint Magyarországon azért van szükség állami fenntartású iskolákra, hogy a közoktatásban csökkenjenek az esélykülönbségek. Az állami iskolák nem rendeletileg, hanem tárgyalások útján, fenntartócsere révén jönnének létre. Az állami iskolák létrejötte semmilyen módon nem befolyásolja a jelenlegi iskolafenntartók belső működését - tette hozzá Hiller István.

Kerpen Gábor az oktatási miniszterhez intézett levelében nehezményezte, hogy ilyen méretű változtatásról a sajtóból értesülnek a pedagógusok, szülők, iskolák és önkormányzatok, s arról előzetesen semmiféle egyeztetés nem történt. A PDSZ ezért a miniszternek írt levélben kéri két héten belül a Közoktatás-politikai Tanács és a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács összehívását is.

Ma a tanári kar dönthet

Arról, hogy a kormány az önkormányzatokkal egyeztetve valósítaná meg az állami iskolák megszervezését, azt mondta, az elmúlt években több 10 milliárd forint kivonásával épp a kabinet hozta nehéz helyzetbe az önkormányzatokat. A központosítás recesszió idején általában forráskivonást jelent - jegyezte meg a szakszervezeti vezető, hozzátéve: erre utalnak a miniszter azon szavai is, hogy az állami iskolák megszervezése két évig jelent többletköltséget, utána nem.

Nagy kérdés az is, hogy a közvetlen fenntartású intézményeknek juttatandó pluszforrást milyen alapból és milyen elosztási metódus szerint utalnák. Nem a többi intézmény rovására történne mindez? - tette fel a kérdést az érdekvédő.

Kerpen Gábor kitért arra is, hogy az egységes tanterv és tananyag sérti a nevelőtestületek jogait, "átnyúl a fejük felett". Ma ugyanis a nevelőtestületek döntenek arról, hogy milyen pedagógiai program mentén tanítanak.

Az oktatási tárca sajtóirodája hétfőn az MTI-vel azt közölte: az oktatási és kulturális miniszter 48 órán belül tesz időpont-javaslatot az oktatási érdekképviseleteknek, hogy az iskolafenntartó állammal kapcsolatos elképzeléseit körvonalazza és meghallgassa a szakszervezetek előzetes véleményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×