eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A kriminológus szerint nem érdemes közbeavatkozni

A veszprémi sportolók nem tették jól, hogy rászóltak másokra a szórakozóhelyen, és egy konfliktushelyzetben az a legjobb, ha a biztonsági személyzetet, vagy legvégső esetben a rendőrséget hívják segítségül - mondta az InfoRádió által megkérdezett kriminológus. Erről a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgató-helyettese, Kopp Mária úgy vélekedett: a sportolók egészséges lelkületűek voltak, ezért keltek a pultosnő védelmére.

A sportolókban még él a szolidaritásélmény, a csapatsportok ezt erősítik - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgató-helyettese a vasárnap Veszprémben történt gyilkosság kapcsán. Kopp Mária szerint a megtámadott sportolók egészséges lelkületűek voltak, és úgy érezték, nem hagyhatják, hogy egy nőt inzultáljanak a szórakozóhelyen.

Kopp Mária szólt arról is, hogy érték- és szolidaritásvesztett lett a magyar társadalom a tartós stresszállapot miatt. Nincsenek közös célok, az emberek 80 százaléka úgy érzi, senki sem törődik azzal, hogy mi történik a másikkal - tette hozzá.

A társadalom lehet a vesztes

Nem a cigányság, hanem az egész magyar társadalom a vesztese lehet a Veszprémben vasárnap hajnalban történt gyilkosságnak - mondta az InfoRádiónak Németh Zsolt kriminológus. Kiemelte: nem tudni, van-e a cigányoknak vesztenivalója, hiszen mindenki őket tartja bűnösnek és munkakerülőnek, miközben csak töredékük követ el bűncselekményt.

A kriminológus szerint a veszprémi kézilabdázók nem tették jól, hogy segíteni akartak a pultosnőnek a szórakozóhelyen, mert Németh Zsolt szerint már tudni lehet, hogy nem inzultálták. Ha megtámadják a nőt, akkor jogos, hogy közbelépnek a sportolók, de nem ez történt, hanem az, hogy "féktelen, elvadult emberek" hangoskodni kezdtek a Patrióta Lokálban, ez pedig ellenérzést váltott ki, és a sportolók úgy érezték, hogy rájuk kell szólni - fejtette ki.

Ha meg kell védeni valakit, akkor elfogadható, de egyébként nem kell rendteremtőnek lenni - mondta Németh Zsolt, aki szerint egy konfliktushelyzetben az a legjobb, ha a biztonsági személyzetet, vagy legvégső esetben a rendőrséget hívják segítségül.

"Csak inzultálták"

Derzsy Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője hétfőn ugyanakkor azt közölte: a rendelkezésre álló adatok alapján "nem verték meg a pincérnőt, csak inzultálták", nem verekedtek, csak pofont adtak, s "láthatóan várták a megfelelő időpontot és embert és sajnos ennek során találták meg a későbbi áldozatokat". Az alezredes szerint a szórakozóhelyen a kézilabdások "nagyon kulturáltan viselkedtek és semmiféle alapot nem adtak a bűncselekmény elkövetésére".

Hanganyag: Gál Ildikó és Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×