eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tragédia Veszprémben, két férfit gyanúsítanak - a nap hírei

Leszúrták hajnalban Marian Cozmát, a Veszprém férfi kézilabdacsapatának 26 éves román játékosát. 60 milliárd forintot zárol a minisztériumok idei működési költségeiből a kormány. Áttörésként értékelték a résztvevők a 45. müncheni biztonságpolitikai konferenciát. A nap hírei 2009. február 8-án, vasárnap.

Egy veszprémi szórakozóhelyen hajnalban szíven szúrták Marian Cozmát, a Veszprém férfi kézilabdacsapatának román válogatott játékosát. A 26 éves sportoló a kórházban életét vesztette. Szintén súlyos sérülésekkel került kórházba Zarko Sesum, a csapat szerb válogatott játékosa és irányítója, valamint Ivan Pesic, a csapat horvát válogatott kapusa, de már mindkét sportoló állapota stabil. Hunyadfalvy Ákos, a Veszprém férfi kézilabdacsapatának társadalmi elnöke azt mondta: a csapat tagjai sporttársuk gyermekének születését ünnepelték, és a játékosok éppen táncoltak, amikor egy 30 fős társaság megtámadta Marian Cozmát. A Veszprém megyei rendőrség kora este azt közölte: két férfit, egy enyingi és egy sárbogárdi lakost gyanúsítanak a támadásokkal. A Veszprém Aréna épülete előtt vasárnap este csaknem ezren tartottak megemlékezést a meggyilkolt kézilabdázó tiszteletére.

Kétmilliárd forint többlettámogatást kap a rendőrség - közölte a kormányszóvivő a kabinet soron kívüli ülése után. Daróczi Dávid hangsúlyozta: a döntésnek nincs köze az éjszaka Veszprémben történtekhez, de nem független az elmúlt hetek eseményeitől. A kormányszóvivő azt mondta: a cél, hogy fokozzák a rendőri jelenlétet az utcákon, és az emberek érezzék, hogy nagyobb a biztonság. A Fidesz szerint legalább 30 milliárd forintra lenne szükség a rendőrség működésének érdemi javításához.

60 milliárd forintot zárol a minisztériumok idei működési költségeiből a kormány. Daróczi Dávid kormányszóvivő a kabinet soron kívüli ülése után azt mondta: ennek oka, hogy a vártnál rosszabb makrogazdasági mutatók miatt a büdzsében 200 milliárd forintos hiány keletkezett, ám a kabinet nem kívánja feladni az idei évre tervezett 2,6 százalékos hiánycélt, ezért az állami kiadásokat csökkentik. Kérdésre válaszolva Daróczi Dávid azt is közölte: törvényesen kaptak jutalmat az APEH-dolgozók, miután körülbelül tíz éve van hatályban az a szabályozás, amely alapján automatikusan prémium jár, ha az adóhatóság a költségvetésben meghatározottnál több bevételre tesz szert. Arról is beszélt: a kormány biztonsági felügyelője már vizsgálja az ügyfélkapu szombati működési problémáit, de most semmilyen hiba nincs a rendszerben.

Eddig 30 kórházban rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt - többségük az ország középső területén működik. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Járványügyi Főosztályának helyettes vezetője az InfoRádióban azt mondta: a múlt héten 30 ezren jelentkeztek háziorvosuknál influenzaszerű tünetekkel. Szolnoki István hozzátette: a következő 2-3 hétben még a megbetegedések számának növekedésére kell számítani.

Több szempontból is áttörésként értékelte a Münchenben tartott kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai konferenciát Wolfgang Ischinger nagykövet. A fórum vezetője úgy fogalmazott: az amerikai kormány új külpolitikát ígért és a jelek szerint az orosz-amerikai kapcsolatokban is enyhülés várható. Joe Biden amerikai alelnök a 45. müncheni biztonságpolitikai konferencián arról beszélt, hogy az európai radartelepítési tervekről egyeztetnek a NATO-tagállamokkal és Oroszországgal is. Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes nem sokkal később azt mondta: Moszkva kész megkezdeni a tárgyalásokat a hadászati támadófegyverek ellenőrzéséről szóló szerződés új szövegéről. A fórumon Magyarországot Szekeres Imre honvédelmi miniszter képviselte.

A román és a bolgár munkavállalókat is beengedi munkaerőpiacára Svájc; erről 59,6 százalékos támogatással döntött a hétvégi népszavazáson az alpesi ország lakossága. A 26 kanton közül csak három kisebb németajkú, és Ticino olasz nyelvű kanton lakosai szavaztak nemmel. A referendum tétje nemcsak a román és bolgár munkavállalók beengedése volt, hanem Svájc unióhoz fűződő viszonya is, hiszen egy elutasító végeredmény esetén a korábban kötött, az uniós tagországok állampolgáraira vonatkozó egyezmények is automatikusan érvénytelenné váltak volna.

Ausztráliában már csaknem 100 halálos áldozata van a rendkívüli hőségnek és a bozóttüzeknek. A délkeleti Victoria államban eddig 700 lakóház égett le, és még csaknem 400 helyen pusztítanak a lángok. A több ezer tűzoltó munkáját 30 ezer önkéntes segíti. A tüzek terjedésének megállításában 37 repülőgépet is bevetettek. Ausztráliában helyenként már több mint egy hete 47 Celsius-fokot mérnek.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×