eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Világszerte romlik a foglalkoztatási helyzet - a nap legfontosabb hírei

Világszerte tovább romlott a foglalkoztatási helyzet, és több országban is jelentősen visszaesett az ipari termelés, a New York-i határidős indexek azonban éppen a vártnál kedvezőtlenebb, amerikai foglalkoztatottsági adatok nyomán emelkedtek, mivel a befektetők úgy vélik, hogy immár elkerülhetetlen a kormányzati beavatkozás, a gazdaságélénkítés.

Rövidtávon továbbra is borúsak kilátások: Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter beszámolója szerint eddig mintegy húszezren vesztették el állásukat a pénzügyi-gazdasági válság miatt Magyarországon, és arra is figyelmeztetett, hogy a folyamatnak még nincs vége. A Flextronics International bejelentette, hogy zalaegerszegi gyárából 400 dolgozót bocsát el a következő három hónapban. A KSH lesújtó magyar ipari termelési adatokat közölt: tavaly decemberben több mint 23 százalékkal esett az előző év azonos időszakához képest, az egész évben pedig 1,1 százalékkal csökkent. A magyar adatokhoz hasonlók jelentek meg a térségben, az Európai Unióban és Japánban is. A negatív adatok ellenére erősödtek a régiós devizák, így a forint is; az euró árfolyama a 290-es szint alá csökkent.

A Fidesz csődhullámtól tart

A Fidesz alelnöke szerint a következő hónapokban emelkedhet a csődöt jelentő cégek száma, mert a kormány semmit nem tesz a vállalkozások megsegítésére. Pelczné Gáll Ildikó emlékeztetett arra, hogy 2008 utolsó negyedévében minden korábbinál több, 3.400 cég ellen indult felszámolási eljárás; januárban pedig 1.400 vállalat jutott csődbe. Az ellenzéki politikus úgy vélte: csak egy teljes politikai és gazdasági fordulat mentheti meg a vállalkozásokat.

Hatpontos javaslatcsomagot készített az SZDSZ

Az SZDSZ hatpontos javaslatcsomagot készített a válság kezelésére - közölte a párt frakcióvezetője a Visegrádon tartott frakcióülésen. Kóka János elmondta: szükség van a közterhek és az állami elosztás csökkentésére. A liberálisok emellett szerkezeti reformokat sürgetnek az egészségügyben, az oktatásban, a nyugdíjrendszerben, a közigazgatásban, valamint a jóléti szolgáltatások illetve a pártfinanszírozás területén.

Két részletben fizeti a bért a Malév

Ebben a hónapban két részletben fizeti ki a bért a dolgozóknak a Malév - közölte a légitársaság kommunikációs vezetője. Németh Krisztina elmondta: az első 50 ezer forintot már átutalták, a második részletet a tervek szerint a február 10-ei közgyűlés utáni napokban fizetik ki a késedelmi kamattal együtt.

Javulnak a bűnügyi statisztikák, mégis csökken a biztonságérzet

Az elmúlt 10 évben egyharmadával-felével csökkent a legsúlyosabb bűncselekmények száma, a bűnügyi statisztikák javulnak, de közben romlott az emberek biztonságérzete. Erről a kormányfő beszélt, miután a közbiztonságról egyeztetett Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal, Draskovics Tibor rendészeti miniszterrel, valamint Kaposvári Bertalannal, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesével. Gyurcsány Ferenc azt mondta: több rendőrre van szükség, de a plusztámogatáshoz szükséges pénzt máshonnan kell elvenni, mert nincs szabadon felhasználható forrás. A Fidesz szerint a kormány az elmúlt években leépítette a rendőrség intézményét. Lázár János, az ellenzéki párt képviselője hangsúlyozta: jelenleg három ezerrel kevesebb rendőr van, mint arra minimálisan szükség lenne.

Nem javul a vidék gyógyszerellátása

Nem javult az utóbbi két évben a vidék gyógyszerellátása - közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Horváth Tamás a kamara miskolci vándorgyűlésén úgy vélekedett, hogy a két évvel ezelőtt bevezetett gyógyszer-gazdaságossági törvény nem hozta meg a várt eredményeket. Hozzátette: új patikák szinte kizárólag a nagy forgalmú helyeken létesültek, a kistelepüléseken viszont, ahol valóban szükség volna rájuk, nem. A kamarai elnök megállapította, hogy a gyógyszertárláncok terjeszkedése nagy ütemben folyik.

Szakmai egyeztetés az erdőtörvényről

Szakmai egyeztetést sürget az új erdőtörvény általános vitájának lezárása előtt az MSZP környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője. Orosz Sándor emlékeztetett arra, hogy a jogszabály-javaslat első verzióját a környezetvédelmi bizottság elutasította. A szocialista politikus azt mondta: az új törvénynél fontos, hogy megfeleljen a fenntartható fejlődés elveinek, emellett segítse elő az erdők összterületének növekedését. Magyarországon jelenleg 1,9 millió hektárt borít erdő.

Tömegverekedés Sarkadon

Tömegverekedés volt délelőtt Sarkad város főterén; egy embert kórházba vittek, kettőt előállítottak - közölte a Békés Megyei Online. A portál helyszíni jelentése szerint a város központjában több tucat ember gyűlt össze, majd két család korábbi sérelmei miatt szóváltás, végül pedig verekedés alakult ki. A jelenlévőknél a tudósítás szerint kést, vascsövet és más eszközöket láttak; egy embert szúrt sérülésekkel kórházba vittek. Pengő Erzsébet, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a rendőrség gyorsított eljárásban vizsgálja az eset körülményeit.

Eltemették Tasnádi Pétert

Pécsett családtagok, barátok, kollégák, valamint tisztelők százai kísérték utolsó útjára Tasnádi Pétert, a város polgármesterét, szocialista országgyűlési képviselőt. Az elhunytat a Magyar Köztársaság és az Országgyűlés nevében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök búcsúztatta. Tasnádi Péter életének 53. évében, súlyos betegségben január 27-én hunyt el.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×