eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A tudatlan szülők miatt omlik össze a gyermekorvosi ügyelet?

Lassan tarthatatlanná válik a helyzet a gyermekorvosi ügyeleteken - értesült az InfoRádió. Varga Károly, a Budai Gyermekorvosi Ügyelet szakmai vezetője elmondta: sok szülő minimális egészségügyi ismeretekkel sem rendelkezik, mégis egyre gyakrabban agresszíven, perrel fenyegetőzve követel orvost akkor is, ha egyszerű lázcsillapításról vagy apró kiütésekről van szó. Az ügyelet azonban súlyos létszámhiánnyal küzd, Budán például már a főorvos áll be a fiatal kollégák helyett, akik nem vállalják el ezt a munkát, hanem inkább külföldön helyezkednek el.

Nem tudják az aggódó szülők, hogy mikor érdemes, mikor lehet, mikor kell igénybe venni a gyermekorvosi ügyeletet - mondta az InfoRádiónak Varga Károly, a Budai Gyermekorvosi Ügyelet szakmai vezetője.

A szülők szinte azonnal orvost kérnek - mondta. Akár negyven-ötven hívásuk is van éjszakánként, a szülők 10 százaléka pedig azonnal orvosért kiált. Ennek a követelménynek azonban nem tudnak eleget tenni, és nem is szabad, hogy eleget tegyenek, mivel ha kimennek egy 38 fokos lázzal küzdő beteghez, akkor adott esetben egy eszméletlen gyermekhez nem jutnak el időben - mutatott rá Varga Károly.

A szakmai vezető kifejtette: nincs elég emberük, a fiatalok külföldre mennek. Van, hogy kénytelen ő maga is egy hónapban 160-170 órát ügyelni, pedig ezt nem is szabadna megtennie. Még 10-15 kollégára volna szükség, hogy ne "hullafáradtan" dolgozzanak, ami az ellátás rovására mehet - hívta fel a figyelmet az orvos.

Mint mondta, az utóbbi időben gyakran akár perrel is fenyegetőznek a szülők. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete a Gyermekegészségügyi Intézettel közösen kiadott egy, az intézet honlapján olvasható protokollt. Mentőt akkor kell hívni, ha eszméletvesztés, görcsállapot, súlyos nehézlégzés, fulladás, félrenyelés történt. A sérülések nem hozzájuk tartoznak, mivel belgyógyászati ügyeletről van szó - vázolta Varga Károly.

Az ügyelethez akkor kell mindenképpen fordulni, ha a gyereknek csillapíthatatlanul magas a láza, súlyos asztmás rohama van, légzéskimaradással küzd. De például kisebb csalánkiütéssel, köhögéssel, otthon elvégzendő lázcsillapítással felesleges az ügyeletet hívni - szögezte le az ügyelet vezetője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×