eur:
385.47
usd:
354.3
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Bankrablások ellen: több és jobb kamerát minden fiókba!

Több és jobb belső kamerát kell elhelyezni a bankokban, és a kamerás megfigyelést a rablások megelőzése érdekében ki kell terjeszteni a bankok megközelítésének útvonalára is - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány budapesti sajtótájékoztatóján.

A főkapitány azután beszélt erről, hogy szakmai egyeztetést folytatott a bankszövetség és a bankok biztonságát felügyelő cégek képviselőivel. A találkozót Bencze József kezdeményezte az utóbbi időszakban megszaporodott, pénzintézetek sérelmére elkövetett rablások megelőzése érdekében.

A főkapitány szerint az ombudsman valószínűleg tiltakozni fog a kamerarendszer kibővítése ellen, de - mint mondta - a megbeszélés résztvevői szerint a védekezésnek és a későbbi felderítésnek elengedhetetlen követelménye, hogy az elkövetőről olyan felvételek készüljenek, amelyek alapján azonosítható.

Beszámolt arról is, hogy utasítására csütörtökön megkezdődik annak a szoftvernek a 3-6 hónapig tartó tesztelése, amely képes arra, hogy "kezelje" a bankok épületeinek alaprajzát, a tereptérképét, és így segítse, hogy egy esetleges támadás idején ne a helyszínen kelljen tájékozódniuk a rendőröknek, hanem már az adatok birtokában, gyorsan tudjanak reagálni. A rendszer képes arra, hogy reálidőben közvetítse a bankfiók kamerájának felvételét egy esetleges támadás esetén a rendőrséghez.

A főkapitány szerint az egyeztetésen felvetődött a banki biztonsági emberek és az alkalmazottak képzésének, szűrésének szükségessége is, mivel néhány bankrablás esetében bennfentes információkkal rendelkeztek az elkövetők.

Elmondta: célszerű lenne jobban elterjeszteni a zsákmány önmegsemmisítését lehetővé tevő berendezések használatát, mert az ilyen berendezések alkalmazása esetében "céltalanná válik az egész kockázatvállalás".

Robbanásszerűen nőtt a rablások száma

Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági munkacsoportjának a vezetője egy kérdésre válaszolva elmondta: ugyan a móri bankrablás után készült egy kormányrendelet-tervezet, amely a bankok biztonságával foglalkozott, de azt nem fogadták el. Ettől függetlenül a pénzintézetek önkéntesen betartják a kormányrendelet-tervezetben megfogalmazott, biztonságot fokozó előírásokat - mondta. A főkapitány megjegyezte, fontos lenne ennek a kormányrendelet-tervezetnek az ismételt beterjesztése.

Schiffer Péter, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgató-helyettese is szükségesnek tartotta a minden szolgáltatóra nézve kötelező biztonsági standardok kidolgozását, amelyek betartását a felügyelet számon kérhetné.

Bencze József a bűnügyi statisztikai adatokról szólva elmondta: 1997-ben robbanásszerűen megnőtt a pénzintézetek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma, amíg ugyanis 1996-ban 38 ilyen eset volt, addig 1997-ben már 124.

Az év első hónapjában 12 fegyveres rablást követtek el, 2008-ban összesen 22-t. Leginkább Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megye pénzintézeteit rabolták ki. A bankrablások 50-60 százalékát derítette fel a rendőrség az elmúlt öt év átlagában.

A főkapitány beszámolt arról is, hogy a jövő héttől részletes szakmai egyeztetéseket folytatnak a Magyar Bankszövetséggel, és konkrét javaslatokat dolgoznak ki, amelyek kockázatossá teszik a bankrablásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×