eur:
385.49
usd:
354.3
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Az OÉT támogatja a nemzeti megállapodást

Nemzeti megállapodást szorgalmazott Gyurcsány Ferenc az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjaival csütörtökön tartott konzultáción, a javaslatot mind a munkáltatók, mind a munkavállalók támogatják. Az ülés után a kormányfő bejelentette azt is, hogy következő hónapokban létrejöhet a Közérdekvédelmi Hivatal.

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: a kormány első körben már megtárgyalta, és támogatta az igazságügyi miniszter a közérdekvédelem új rendszerének kiépítését célzó előterjesztését.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint a következő hetekben elkészül a részletes javaslat, a hivatal felállítására és az ezzel párhuzamosan teendő lépésekre a következő hónapokban sor kerülhet.

Szembe kell menni azzal, hogy ma Magyarországon magas a hétköznapi hivatali korrupció szintje - szögezte le a kormányfő. Gyurcsány Ferenc elmondta: a tervezett változtatások célja, hogy a "csalárd összejátszás", a korrupció, a hivatali visszaélés ne maradjon feltáratlanul és büntetlenül.

Igen a nemzeti megállapodásra

Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók támogatják a miniszterelnök által javasolt nemzeti megállapodást, amely a következő 3-4 évre szóló társadalmi-gazdasági megegyezést jelentene - jelentette ki Nagy Tamás az OÉT munkaadói, valamint Borsik János a munkavállalói oldalának nevében.

A beszélgetésen mind a három oldal felismerte, hogy új idők járnak, a világban paradigmaváltás lesz, sok tabu eltűnik, és Magyarország fejlődéséhez új gondolatokat kell kitalálni - mondta Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke.

Hozzátette: "fontos lélektani küszöböt léptünk át, hiszen mindhárom fél kész az eddigi stratégiáját feladni, és együttesen cselekedni".

Ez a munka nemcsak a kormányra és a szűken vett politikai elitre tartozik, azaz nem MSZP-Fidesz paktum kell, hanem rendkívül széles társadalmi alapon nyugvó megállapodásra van szükség - hangsúlyozta Nagy Tamás.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a nemzeti megállapodás tervét támogatva azt emelte ki, hogy "az emberek szeretnék tervezni saját jövőjüket, ezért a tudott rossz inkább elfogadható számukra, mint a bizonytalanság, hogy nem tudják, meddig működik a cégük, hogyan alakul a törlesztő részletük".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×