eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csődben a budapesti városházát tervező építésziroda

Csődöt jelentett a budapesti új városházát tervező holland építésziroda - írja a Népszabadság. Helyét az építészpályázaton második helyet szerzett Archikon Kft. foglalhatja el.

A városháza egyelőre bízik abban, hogy a tavalyi pályázaton győztes holland építész képes határidőre elkészíteni a terveket. Az egykori Károly körúti bazársor mögött, a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a Merlin Színházat és a Belvárosi Tűzőrséget is magába foglaló, 40 ezer négyzetméteres tömb beépítésére tavaly áprilisban írták ki az építészeti tervpályázatot.

A Magyar Nemzet azt írja: nem fizette ki határidőre a Szűcs Erika vezette szociális tárca a roma gyerekek számára megítélt, tanulást segítő ösztöndíjakat. A tanulmányi költségeket azonban most, a második félév kezdetekor kell fizetni, ezért a pénzszűkében lévő diákok komoly bajban vannak. Sokuknak kölcsönt kell felvennie, hogy a tárca hanyagsága ellenére folytatni tudják tanulmányaikat. A minisztérium hallgat.

Az Index azt írja: Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere szerint Kapolyi László cége a System Consulting az MVM 23 milliárd forintos fejlesztési kölcsönét egy luxemburgi vállalkozáson keresztül megutaztatta, majd ebből fizetett 10 milliárd forintot az MVM-nek a Vértesi Erőmű megvásárlása céljából. Az erőmű egyébként korábban 20 milliárd forint értékben kötött le teljesítményt áramkereskedőknél Kapolyi László ígéretére, ám az üzletember tavaly év végén visszalépett. Az áramkereskedők veszteségüket az erőműből akarják kiperelni, ha nem tudnak megegyezni anyacégével.

Mára akár évi egymillió tonna bioetanol előállítására képes kapacitás működhetne Magyarországon, ha valóra váltak volna a néhány éve meghirdetett tervek - írja a Napi Gazdaság. A valóságban ennek alig tizede van meg - az elképzelések megvalósulása ellen sok minden összejátszott, az üzemanyagárak alakulásától a hitelezési válságig. Az alapanyag megtermesztéséhez szükséges föld ugyanakkor felértékelődött, az átlagár már tavaly ősszel elérte a hektáronkénti 700 ezer forintot. A piaci szereplők arra számítanak, hogy a most érvényes határidőre, 2011-ben lejár a külföldiek termőföld-vásárlási moratóriuma - a magyar kormány által kért hosszabbítás sorsa sokára dőlhet csak el. Külföldön pedig egyre kapósabb a föld.

A Világgazdaság cikke szerint az európai bankoknak adott sok százmilliárd euró dacára egyre terebélyesedik a vállalatokat sújtó hitelszűke - állapítja meg a cseh EU-elnökség egy belső használatra szánt, kiszivárgott jelentése. Sok országban a banki újratőkésítő akciók esetében második hullámra is szükség lehet. A hazai hitelintézetek számára kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy a tartozásaik rendezéséhez igényelhető állami garancia mögött kizárólag az IMF hitelkeretéből biztosított források állnak majd, így annak árazása is kedvező lehet.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×