eur:
388.48
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Százezrek maradtak áram nélkül az ítéletidő miatt

Mintegy 700 ezer háztartás maradt áram nélkül szombat reggel Franciaország délnyugati részén, és fennakadások vannak a vonatközlekedésben is a térségen végigsöprő heves szélviharok nyomán - közölte a francia áramszolgáltató és a vasúttársaság.

A széllökések a tengerparton érték el a legnagyobb sebességet, 173 kilométert óránként, míg a szárazföldön Mont de Marsan városában mérték a legnagyobb értéket, óránként 140 kilométert.

Az orkánszerű szélvihar miatt több repülőteret, köztük a bordeaux-it le kellett zárni, és akadozik a vasúti és közúti közlekedés a sínekre hullott faágak és törmelék miatt. Bordeuax-tól délre egyetlen vonat sem közlekedik, és a Közép-Pireneusok régióban is szüneteltetik a vasúti közlekedést. A vihar a tengeri hajózást is gátolja, mert felkorbácsolja a hullámokat. A hatóságok felszólították a délnyugati régió lakóit, hogy saját biztonságuk érdekében maradjanak otthon. Esetleges áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.

Michel Francony, az ERDF áramszolgáltató elnöke az Europe 1 rádióban nyilatkozva közölte, hogy amint a szélvihar kelet felé halad, percről percre növekszik a villanyáramtól megfosztott háztartások száma. Mint mondta, ez a szám már megközelíti az egymilliót. Az ERDF ezer munkatársa fáradozik az áramszolgáltatás helyreállításán, de a helyenként járhatatlan utak megnehezítik munkájukat.

A mostani időjárás arra az 1999-es nagy viharra emlékeztet, amikor csaknem 4 millióan maradtak áram nélkül, és több mint három hétbe került, amíg az ERDF-nek sikerült helyreállítania az áramszolgáltatást. Akkor 88-an haltak meg a természeti csapás következtében Franciaországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×