eur:
392.54
usd:
367.36
bux:
66193.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nyárig nem jut hozzá az ígért 30 milliárdhoz a BKV

A HÉV-ágazat kiszervezése során kapja meg a BKV az államtól a decemberben kormányhatározatban ígért 30 milliárd forintot - mondta az InfoRádiónak Kocsis István, a társaság vezérigazgatója. Korábban ugyanis Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének szóvivője azt nyilatkozta: egységes és összehangolt BKV-sztrájk kezdődhet februárban, mert információik szerint a társaság mégsem kapja meg a támogatást.

A BKV-nak nem feladata a kormány döntéseinek nyilvántartása - mondta az InfoRádiónak a közlekedési cég vezérigazgatója. Kocsis István hozzátette: a kabinet határozata nyomán december 23-án 10 milliárd forint már meg is érkezett a cég számlájára.

A továbbiakra ígért 30 milliárd forintot más módon kapja meg a BKV: az állam közvetlenül vagy közvetve abban a cégben vásárol majd részvényt ekkora összegért, amelybe a társaság beapportálja a HÉV-ágazat eszközvagyonát.

A kötöttpályás vonalakon dolgozó BKV-sokat tömörítő szakszervezetek a múlt héten sztrájkot helyeztek kilátásba a HÉV tervezett kiszervezése miatt, és mert szerintük nincs garancia arra, hogy az ágazat kiválásától pozitívvá válik a BKV közép- és hosszú távú gazdálkodása.

Kocsis István szerint a problémát az okozza, hogy az érdekképviseletek olyan kérdéseket tesznek fel, amelyekre a jelenlegi helyzetben még nem lehet válaszolni, hiszen még nem készültek el a szakértői anyagok, elemzések.

A BKV vezérigazgatója közölte: már felállt az a bizottság, amely a HÉV kiválásának folyamatát irányítja. A részvénytársaság, amelybe az ágazatot kiszervezik, augusztusra jöhet létre - fűzte hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×