eur:
388.83
usd:
363.33
bux:
68037.39
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bor, búza, békétlenség

A HVG Bor, búza, békétlenség címmel közöl összeállítást a tokaji világörökségi cím körüli huzavonáról. Kiderül: Szerencs önkormányzata felfüggeszti a világörökségi területből való kilépést szorgalmazó határozatát, ám úgy fest, megnyugvást csak egy új - a kötelezettségek mellé pénzt is adó - törvény hozhat.

A szerencsi kistérségben 25 százalékos a munkanélküliség - magyarázza Rónavölgyi Endréné szerencsi polgármester, az MSZP parlamenti képviselője. Mint mondja, korábban a városnak jelentős élelmiszeripara volt, ám például a cukorgyárra éppen a múlt évben került lakat. Megtelepült volna a vidéken egy szalmatüzelésű erőmű, viszont ez a terv hatalmas ellenállást váltott ki a környéken, főleg a borosgazdák körében.

A borvidéki önkormányzatok úgy vélik, hiányos a világörökség jogi szabályozása, és egy olyan törvény megalkotását sürgetik, amitől nemcsak a jogi helyzet tisztázását remélik, hanem állami pénzforrások megnyílását is. Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a törvény koncepcióját idén nyáron kell megismertetni a világörökségi bizottsággal, és a jogszabály az őszi kodifikációs munkák után leghamarabb 2010. január elsején léphet életbe.

A Heti Válasz a "harmadik erőről" készített összeállítást, A Jobbik-holding címmel. Az írásból megtudhatják, hogy a ferencvárosi időközi választáson harmadik helyet elért Jobbik a nemzeti radikális szubkultúra szervezésével készül az igazi választásokra.

A hetilap beszámolója szerint egy "radikális galaxis" van kialakulóban, amelyből nem is kell kimozdulniuk a magyarság elárultatását, magára hagyatottságát valló honfitársainknak. Õk a választásokon a Jobbikra szavaznak, a párt félhivatalos közlönyeként működő barikad.hu honlapról tájékozódnak, a szervezet gyámsága alatt álló Magyar Gárdában edzik magukat, a jobbikosok által alapított boltban válogatnak a turulos pólók, csodaszarvasos sapkák között, és az Attila Király Népfőiskolán tanulnak "igazi" történelmet

A Figyelő Visszaútkeresők című írása a hajléktalan-ellátás problémáival foglalkozik. Jelenleg ugyanis a hazai gondozó hálózat nem szolgálja a visszatérést a társadalomba, és ezen a megnyíló uniós forrásokkal lehetne változtatni.

Magyarországon napjainkban mintegy 25 ezer hajléktalan él, ellátásukra pedig körülbelül 10 milliárd forintot fordítunk. Uniós források révén még összesen 4,5 milliárdnyi támogatással gazdálkodhatnánk a következő öt évben. Most azon egyezkedik a hajléktalanellátó szakma, a szociális tárca és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, hogy mire költsék ezt a tételt. A pályázatot várhatóan az idei első negyedévben írja ki a minisztérium. A hajléktalanellátó szervezetek korábban jelezték, hogy nem kérnek a támogatásból, ha azt a jelenlegi, általuk merevnek tartott szabályozás szerint kell elkölteniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×