eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Beindul-e a gazdaság a százmilliárd forintból?

Megkezdődött a 40 százalékra megemelt előlegek kifizetése a nyertes uniós pályázatoknál. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint a következő három hónapban így mintegy 100 milliárd forint jut el a vállalkozásokhoz, önkormányzatokhoz.

Az apadó pénzügyi forrásokat és a hiteleket próbálja pótolni a kormány azzal, hogy a következő három hónapban mintegy 100 milliárd forintot juttat el uniós forrásból magyar vállalkozásokhoz és önkormányzatokhoz - jelentette be a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon elmondta: a pénz a nyertes EU-pályázókhoz juthat el megemelt előleg formájában.

Mint mondta, a 40 százalékos előlegen túl - amit a vállalkozásoknak fizet ki a kormányzat -, az önkormányzatok számára is a következő hetekben megindul az előlegek kifizetése. Ott az általános szint 35 százalékos lesz; egyes esetekben ettől el lehet térni.

Az uniós kiírásokon nyertes pályázók automatikusan megkapják majd a megemelt előleget, erről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke levélben is tájékoztatja az érintetteket. Ez összesen 3100 vállalkozást érinthet. Bajnai Gordon beszámolt arról is, hogy hamarosan egy régóta kifogásolt probléma is megoldódhat. Sokaknak okozott ugyanis bosszúságot, hogy az intézményrendszer hibájából nem kapták meg időben a már elnyert pénzt.

Április 1-jétől a fejlesztési intézményrendszer késedelmi kamatot fog fizetni minden olyan pályázónak, aki az intézményrendszer hibájából nem kapja meg határidőre a pénzét - mondta a tárcavezető.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kifejtette: a pályázatok elkészítésére az idei évtől átlagosan 30 százalékkal kevesebb időt kell majd fordítani, a pályázatok átfutási ideje pedig típustól függően 25-40 százalékkal rövidül. A kormány az önkormányzatokat arra kéri, hogy a számukra folyósított előleget minél hamarabb megkapják az építőipari vállalkozók, valamint csökkentsék az elvárt garanciák mértékét. Bajnai Gordon hozzátette: a helyhatóságoktól, állami szervezetektől pedig elvárja, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a tárgyalásos közbeszerzések kiírásától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×