eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

További 50-100 ezer ember kerülhet utcára

Az MTA Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa szerint a gazdasági válság továbbra sem érte el a mélypontját Magyarországon. Tóth István János az InfoRádiónak azt mondta: a cégek többsége túlélésre törekszik, és sokuknak jó jön a 300 forintos euróárfolyam.

Nem érte még el mélypontját a gazdasági válság: további jelentős elbocsátásokra kell számítani, 50-100 ezer ember is elveszítheti állását - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Nemcsak a munkanélküliség növekedése valószínű: csökken a cégek munkaerő-kereslete is - fűzte hozzá Tóth István János.

A szakértő megjegyezte: a magas euróárfolyam ugyanakkor pozitív hatással lesz a konjunktúrára, jót tesz az exportáló cégeknek.

A legtöbben az építő- és feldolgozóiparból kerülhetnek az utcára - mondta az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, hozzátéve: a vállalkozások első körben a szakképzetlen munkaerőtől válnak meg.

Tóth István János szerint a nyelvtudás a válság idején is piacképessé teheti az álláskeresőket. A krízis elmúltával fellendülés jön majd, az idegen nyelvek ismerete pedig segíthet majd elhelyezkedni - mutatott rá a szakértő.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×