eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felfüggesztették a ferihegyi sztrájkot

Felfüggesztették a sztrájkot szerda reggel 6 órától a szakszervezetek Ferihegyen - mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. A szakszervezetek szakaszos munkabeszüntetéssel, a sztrájkfenyegetés fenntartásával kívánnak nyomást gyakorolni a munkáltatóra - indokolta a sztrájk reggeli felfüggesztésést Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke.

A szóvivő elmondta: a sztrájk felfüggesztése ellenére a reggeli órákban zárva tart az 1-es terminál, a járatok a 2-es terminálról közlekednek. A járatok menetrend szerint, várhatóan késések nélkül közlekednek.

A BA délelőtt dönt arról, hogy mikor nyitja meg az 1-es és a 2A terminált.

A keddi egyeztetés eredménytelenül zárult. A munkaadó szerint a szakszervezetek visszatértek eredeti követeléseikhez. Az érdekképviseletek pedig bírálták, hogy a Budapest Airport eltávolította munkahelyükről a sztrájkőröket.

A Budapest Airport javasolta, hogy az egyeztetésekbe vonjanak be munkaügyi közvetítőt, ezt azonban a szakszervezetek elutasították.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) hétfőn délután 4 órától folytatja a december 22-én felfüggesztett munkabeszüntetést, miután továbbra sem tudtak megegyezni a kollektív szerződésről.

A sztrájk támogatottsága alacsonyabb volt a decemberinél, járatot nem kellett törölni és a gépek menetrend szerint időben indultak.

Szakaszos sztrájk

Szakaszos munkabeszüntetéssel, a sztrájkfenyegetés fenntartásával kívánnak nyomást gyakorolni a munkáltatóra szakszervezetek - indokolta a sztrájk reggeli felfüggesztésést Csorba Attila, a LESZ elnöke.

A munkáltató szerinti alacsony sztrájk támogatottságot illetően hangsúlyozta: nem kívánnak számháborúban részt venni, a BA-nak pedig tudomásul kellene vennie, hogy a munkavállalók 90 százaléka, még decemberben határozottan kiállt a követelések mellett, amelyek azóta sem változtak. Csorba Attila a BA vezetését, illetve magatartását hibáztatja az egymáshoz nem közeledő álláspontok miatt.

A munkaügyi közvetítőt illetően úgy fogalmazott: nem a közvetítést utasítják el, a személyben nem tudnak megegyezni a munkaadóval.

Csorba Attila megerősítette: amennyiben folytatnák a sztrájkot - mivel bejelentési kötelezettségük nincs - csak néhány órával korábban jelentenék azt be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×