eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jelentősen emeli a jegyárakat a MÁV?

Jelentős, az infláció többszörösét meghaladó jegyáremelésre készül a MÁV - írja a Magyar Nemzet. A magasabb menetdíjbevételre a lap szerint azért van szüksége a vasúttársaságnak, mert a cég mégsem kapta meg a Rail Cargo Austriától a MÁV Cargo vételárát, 102,5 milliárd forintot. A Magyar Nemzet szerint a Pénzügyminisztérium rátette a kezét a pénzre.

A Népszabadság szerint elsősorban a tb-járulék csökkentésében gondolkodik a kormány, és számításokat végeznek a szociális rendszer átalakítására. A lap úgy tudja: erősen gondolkoznak azon, hogy a személyi jövedelemadó vagy a társadalombiztosítási járulék csökkentése jár a gazdaság számára nagyobb haszonnal. A Népszabadság forrásai szerint a személyi jövedelemadó csökkentését választják.

Az Index.hu azt írja, az idei változások extrém esetben akár a duplájára is emelhetik bizonyos termékek, például pékáruk árát. 2009-től ugyan az előző évekhez képest kevesebb áremelést kell megemésztenünk, de a termékdíjjal kapcsolatos új jogszabályok mindenkit érinteni fognak. Bár ez elvileg a kereskedők problémája, ők kénytelenek a fogyasztói árakba beépíteni ezt az összeget.

A Napi Gazdaság felmérése szerint nem emelték díjaikat idén januárban a kábeltévé- és műholdas tévészolgáltatást nyújtó cégek. Egyrészt a kiélezett piaci verseny miatt, másrészt a vállalkozások 2007 végétől eltérően tavaly nem kényszerültek a programkínálat költséges megváltoztatására. A cégek idén a digitális szolgáltatás bevezetésére és elterjesztésére koncentrálnak.

A Világgazdaság azt írja: fellép a vállalkozást rosszhiszeműen csődbe juttató, a hitelezőket megkárosító többségi cégtulajdonossal vagy vezető tisztségviselővel szemben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. Az elképzelések szerint az érintettet 2-3 évre eltiltanák a cégalapítástól, illetve a tisztségviselői poszttól. Az eltiltást bejegyeznék a cégjegyzékbe.

A Portfolio.hu írása szerint 2008. december 16. óta nem látott szintekre süllyedt hétfőn a BUX index, a mutató az elmúlt három kereskedési napon belül immár másodszor "nézett be" a 12,000 pontos pszichológiailag fontos szint alá, és zárni sem tudott sokkal ezen szint felett. Bár a hangulat egyértelműen rosszra fordult az elmúlt napokban, a 2008. október 27-én beállított 10,597 pontos mélypont azért még igen messze van.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×