eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

NOE: megint a gyerekeket akarják "kidobni a süllyedő csónakból"?

Rosszat sejt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, mivel Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter arról beszélt a köztévé egyik műsorában, hogy a kormány azt fontolgatja, megvonja a családi pótlékot a legmagasabb jövedelműektől. Szabó Endre megjegyezte: nehéz véleményt mondani úgy, hogy nem ismerik a javaslat részleteit. De feltette a kérdést: miért ismét a családokat, a gyerekeket kell "kidobni a süllyedő csónakból"?

Belegondolni is rossz - fogalmazott a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, amikor megtudta, hogy a spórolási kényszerben a kormány azt fontolgatja, megvonja a családi pótlékot a legmagasabb jövedelműektől. Ezt az elképzelést Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter ismertette a Magyar Televízió A szólás szabadsága című vasárnapi műsorában. A tárcavezető részleteket nem közölt.

Szűcs Erika úgy látja, a szociális tárcához tartozó területen az idén nagyjából 60 milliárd forint takarítható meg anélkül, hogy az veszélyeztetné a szociális biztonságot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármilyen átalakítás lesz, a rendszernek mindenképpen garantálnia kell a lakhatás fenntartását, a munkába járás, a foglalkoztatás támogatását, illetve a gyermekek védelmét.

Szabó Endre megjegyezte: nehéz véleményt mondani úgy, hogy nem ismerik a javaslat részleteit. De - fogalmazott - "rosszat sejtenek". Feltette a kérdést: miért ismét a családokat, a gyerekeket kell "kidobni a süllyedő csónakból"?

A Nagycsaládosok Egyesületének elnöke rámutatott: aki három vagy több gyermeket nevel, hiába keres sokat, nem nevezhető gazdagnak, hiszen az egy főre eső jövedelem nem magas. A családi pótlék pedig tetemes részét teszi ki a legtöbb család költségvetésének.

Szabó Endre felhívta a figyelmet arra, hogy a KSH adatai szerint a három- vagy többgyermekes családoknak több mint a kétharmada él a létminimum alatt. De szerinte könnyelműség lenne azt mondani, hogy a magasabb jövedelmű nagycsaládosoknál nem számít a családi pótlék.

A NOE elnöke hozzátette: a gyereknevelés ráadásul közfeladatnak is tekinthető. A családi pótlék nem a szülő, hanem a gyermek jövedelme, így a gyermek megbecsülésének a jele is. A magas jövedelműek kiválogatása pedig valószínűleg többe kerül, mint amennyit a családi pótlék esetleges megvonása hoz a központi költségvetés konyhájára - jegyezte meg Szabó Endre.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×