eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A mai az év legszomorúbb napja

Minden idők legszomorkásabb napjának kiáltották ki e hét hétfőt brit kedélyszakértők.

Tavaly január 21-ét mondták borúrekordnak a depresszió specialistái, azaz ugyancsak január utolsó előtti hétfőjét. Az idei azonban még komorabb a gazdasági válság miatt.

Cliff Arnall pszichológus tavaly hatváltozós matematikai képlettel határozta meg az év legborúsabb hangulatú napját. A hat tényező a következő volt: az időjárás, a karácsony miatti adósságteher nyűge, a karácsony csillogása utáni monotónia érzetének felerősödése, az újévi fogadalmak megszegése, kedvetlenség mindenhez, mohó vágy az életvitel megváltoztatására.

Az idei hasonló, de nem teljesen egyező: bejött hozzá az állásbizonytalanság és az ingatlanárak összeomlása. Mindemiatt az eddigi legszomorúbb hétfő lett 2009. január 19. William Hartson, egy másik neves brit pszichológus is kreált matematikai képletet, és az jött ki eredményül, hogy ezen a napon várható a legtöbb baleset.

A hétfők egyébként is népszerűtlenek: korábbi kimutatások szerint a legtöbb ember vasárnap éjjel alszik a legrosszabbul a szörnyű kilátás miatt, hogy másnap megint munkába kell mennie.

Arnall hangulatjavításként rendre azt javallja, hogy mindenki próbáljon a jó dolgokra figyelni.

"Ha egyik végtagod használhatatlan, örülj annak, hogy a másik háromnak nincs baja" - mondta a pszichológus a Daily Mail című brit lapnak.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×