eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

MDF: szakítás az Ifjúsági Demokrata Fórummal

A Magyar Demokrata Fórum a velencei országos választmányi ülésén úgy döntött, hogy minden formában megszakítja az együttműködést az Ifjúsági Demokrata Fórummal (IDF); a szervezet szerint a testületnek erre nincs jogköre, és a határozat elfogadása is szabálytalan volt.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az MTI-nek vasárnap késő este elmondta: az erről szóló határozati javaslatot a kétnapos munkaértekezlet befejező szakaszában, az "egyebek" napirendi pont tárgyalásánál Dávid Ibolya pártelnök terjesztette a választmány elé, amelynek jelen levő tagjai 32 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadták azt.

"Az országos választmány a döntésnél határozatképes volt" - hangsúlyozta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy a párt elnöksége egyébként korábban már határozott ebben a kérdésben.

Az Index információja szerint az előterjesztést követően az IDF vezetéséből Huber Szebasztián reagált, s javasolta, hogy az országos választmány ítélje el a párt parlamenti frakcióját azért, mert "a hivatalos kommunikáció ellenére rendszeresen támogatja és megmenti szavazataival a Gyurcsány kormányt".

Herényi Károly szerint ez a javaslat megalapozatlan, s formailag nem kellő módon előterjesztett volt.

Huber Szebasztián az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, ő azt kérte a választmánytól, hogy határozatban rögzítsék: a frakció megszegte a tavaly márciusban - a Gyurcsány kormányról - hozott választmányi döntést, amikor megszavazta az adócsomagot.

Felidézte, ezt megelőzően Dávid Ibolya előterjesztésére, az országos választmány döntött arról, hogy a jogi bizottság készítse el az MDF és az IDF szakítására vonatkozó javaslatot.

Az IDF országos választmányának elnöke szerint zárszó címén nem szokás ilyen javaslatot előterjeszteni, ráadásul nem volt meg a megfelelő többség sem, hiszen a választmányi tagoknak csak nagyjából a 35 százaléka szavazott, miután ők nem vettek részt a voksolásban.

Hozzátette: a levezető elnök ennek ellenére érvényesnek nyilvánította a döntést, az ő másik javaslatáról azonban formai okokra hivatkozva nem engedett szavazni.

Huber Szebasztián úgy látja: a történtek mutatják az MDF vezetésében a demokratikus deficitet, a párbeszéd és az önkritika teljes hiányát.

Értetlenségének adott hangot amiatt is, hogy Dávid Ibolya pártelnök két napig a párt egységének szükségességéről beszélt, majd a végén mégis egy szakításra vonatkozó javaslatot terjesztett elő.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×