eur:
395.48
usd:
365.96
bux:
70448.36
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal

Lelőttek két embert egy csepeli iskolában - a nap legfontosabb hírei

Öt millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel Budapest rendőrfőkapitánya a csepeli lövöldözés ügyében - közölte a BRFK sajtóügyeletese. A bűncselekménynek két halálos áldozata, és egy sérültje van.

Kormos Endre az InfoRádióban elmondta: a símaszkot viselő elkövető este fél 7 után lépett be a XXI. kerületi, Széchenyi utcai alapítványi és szakképző iskolába, majd három emberre lőtt rá. Hangsúlyozta: két férfi a helyszínen életét vesztette, a harmadikat súlyos kézsérüléssel vitték kórházba. Hozzátette, hogy gyerekek már nem voltak az iskolában.

Három hétig nem kell korlátozni a lakossági gázfogyasztást

Szakértők szerint nagy valószínűséggel 3 hétig még nem kell korlátozni a lakossági gázfogyasztást, ha változatlan lesz az ellátási helyzet és marad a rendkívül hideg idő. Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter a gázellátási problémák miatt engedélyezte az 500 millió köbméteres stratégiai készlet felhasználását, de az erőművek és a cementgyárak után számos kereskedelmi szolgáltatónál, gyárnál és néhány mezőgazdasági feldolgozóüzemnél korlátozni kellett a gázfogyasztást. Leállította termelését a többi között az esztergomi Suzuki autógyár és a Hankook. Az agrártárca vezetője arról számolt be, hogy az élelmiszer-feldolgozó üzemek egyedileg felmentést kapnak a gázkorlátozás hatálya alól. Gráf József elmondta: az érintett ágazatokban, például a tej-, a hús- és a sütőiparban működő vállalkozásokra kivételes elbírálást kér a tárca a kormánytól, mert némelyik üzem leállítása ellátási gondokhoz vezetne. Szintén takarékossági lépés, hogy január 10-e, szombat mégsem lesz munkanap, helyette március 28-án kell dolgozni. Ukrajna és Oroszország képviselői csütörtökön kezdik újra a megbeszéléseket, miközben a két ország tárgyalódelegációja Brüsszelben az Európai Unió vezetőit is tájékoztatja a kialakult helyzetről. Dmitrij Medvegyev orosz elnök hangsúlyozta: országa csak azután indítja újra a gázszállítást Ukrajnának, ha létrejön az új megállapodás.

Állami beavatkozást sürget az ombudsman

Azonnali állami beavatkozást és állampolgári segítséget kér az ombudsman, miután az utóbbi napokban sok ember fagyott meg a szokatlanul nagy hideg miatt. Szabó Máté soron kívüli vizsgálatot rendelt el, különösen a hiányos jelzőrendszer okainak feltárására. Emlékeztetett arra, hogy a hideg és a segítség hiánya miatt többen saját fűtetlen otthonukban fagytak halálra.

Pluszpénz munkahelymegőrzésre

100 milliárd forintot fordít a recesszió hatásainak enyhítésére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A tárca államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a pályázati programok célja a munkahelyek megőrzése és újak létrehozása. Simon Gábor hozzátette: a szombaton induló munkahely-megőrző programokra 16,7 milliárd forintot fordíthatnak, ezzel mintegy 20-25 ezer munkahely maradhat meg az országban. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta: továbbra is adó- és kamatcsökkentést tartanak szükségesnek a foglalkoztatás bővítéséhez és a munkahelyek megőrzéséhez.

Bezár a szekszárdi konfekcióüzem

Bezárja szekszárdi konfekcióüzemét a belga Van de Velde a megrendelések visszaesése miatt. Márka István, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta: a cégcsoport tulajdonosai azzal indokolták a döntést, hogy a magyar vállalatnál nincs fejlesztés, a termelés pedig túl drága. A Van de Velde Kft. 1992 óta működik Szekszárdon; kizárólag luxus női fehérneműket gyárt, évente körülbelül egymillió darabot.

Szigorodott a matricaellenőrzés

Az év elejétől szigorúbban ellenőrzik az úthasználati jogosultságot az autópályákon - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatója. Lovas Károly Róbert az InfoRádióban elmondta: az eddigi 56 helyett 300 emberrel, a 13 autó helyett pedig 60 járművel végzik a munkát.

Izrael még vár a hadművelet harmadik szakaszával

Nem döntött az izraeli biztonsági kabinet arról, hogy végrehajtsa-e a hadsereg a 12 napja tartó gázai övezeti hadművelet harmadik szakaszát. Az alakulatoknak a Gázai övezet városainak központjaiba kellene bevonulniuk. A halasztást azzal indokolták, hogy az izraeli kormány esélyt akar adni a tűzszünet elfogadására. Korábban a zsidó állam illetékesei közölték, hogy humanitárius folyosókat nyit a hadsereg a Gázai övezetben, és napi 3 órára felfüggeszti a támadásokat, hogy a segélyek, gyógyszerek eljuthassanak a palesztin lakossághoz. A Hamász radikális palesztin szervezet ezzel egyidőben bejelentette: nem lő rakétákat izraeli területekre, amíg a zsidó állam is felfüggeszti a támadásokat. Hivatalos adatok alapján a december 27-e óta tartó harcokban több mint 660 palesztin halt meg, és csaknem 3 ezren megsebesültek a Gázai övezetben.

Címlapról ajánljuk
Rendőri készültség Németországban: szerb huligánok fenik a fogukat az angolokra
Euro 2024

Rendőri készültség Németországban: szerb huligánok fenik a fogukat az angolokra

A német rendőrség szerint ötszáz szerbiai futballhuligán készül arra, hogy verekedést provokáljon a labdarúgó Európa-bajnokság hét végi meccsén, amelyen a szerbek az angolokkal játszanak.

Így néz ki Európa új politikai térképe az EP-választás után

Az előre hozott Franciaországi nemzetgyűlési választásokról, az AfD németországi előretöréséről, Giorgia Meloni megnőtt befolyásáról és Ursula von der Leyen újraválsztási esélyeiről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Viviane, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Rendkívül súlyos pénzügyi büntetést kapott Magyarország

Rendkívül súlyos pénzügyi büntetést kapott Magyarország

A kormány által előzetesen várt napi 6 millió forint helyett napi közel 400 millió forintos (napi 1 millió eurós) pénzügyi bírságot, és 200 millió eurós átalánybírságot kapott az Európai Bíróságtól a menekültügyi politikai döntések miatt – derült ki a csütörtökön kihirdetett bírósági ítéletből. A szöveg azzal indokolja a rendkívül súlyos büntetést, hogy „Ez a mulasztás, amely abban áll, hogy szándékosan elkerüli a közös uniós politika egészének alkalmazását, az uniós jog példátlan és rendkívül súlyos megsértését jelenti”. A bírósági ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×