eur:
389.66
usd:
361.98
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ha nem fizet az autós, kitilthatják az utakról

Szigorodott a díjellenőrzés január elsejétől. Ezt a feladatot ugyanis már nem az Állami Autópálya Kezelő Zrt., hanem a Nemzeti Közlekedési Hatóság végzi. A szervezet főigazgatója elmondta: az ellenőrök visszatartási joggal rendelkeznek, azaz a pótdíj befizetéséig megtilthatják a jármű használatát. A hatósági ellenőrök nemcsak a matrica meglétét ellenőrizhetik, hanem vizsgálhatják a jármű általános műszaki állapotát is.

Az eddigi 56 fő és 13 autó helyett 2009. január 1-jétől mintegy 300 emberrel és 60 járművel ellenőrzik majd az úthasználati díj befizetését - jelentette be Lovas Károly Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) főigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az autósokat az NKH nevével ellátott, narancssárga mellényt viselő ellenőrök tárcsákkal állítják majd meg, akik visszatartási joggal is rendelkeznek, azaz a pótdíj befizetéséig megtilthatják a jármű továbbközlekedését, ismertette a főbb változásokat a főigazgató. Hozzátette: a hatóság e jogával többnyire a határ közelében, külföldi teherautók esetében fog élni, ahol kétséges a bírság későbbi behajtása. Magyar rendszámú autók esetében főszabályként csekket állítanak majd ki a helyszínen.

Lovas Károly Róbert elmondta: a hatósági ellenőrök a matricavizsgálatot átfogó ellenőrzéssé is kiterjeszthetik, azaz többek között megvizsgálhatják a jármű általános műszaki állapotát, és kiszűrhetik a túl hosszú ideje, vagy túlsúlyos járművet vezető kamionosokat. Az ellenőrök szabálysértés esetén eljárási jogosultsággal is rendelkeznek.

Az NKH főigazgatója beszámolt arról is, hogy néhány hónap múlva kezdődhet meg egy online, valós idejű számítógépes rendszer tesztelése, amely az utakon szolgálatot teljesítő ellenőröket hivatott ellátni információval. A rendszer a korábban kirótt, de még be nem fizetett bírságot is jelezni fogja, így az autósokat korábbi mulasztásaikért is megállíthatják.

Az úthasználati díj befizetését 2009. január 1. előtt az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) ellenőrizte, innen került át e jogkör a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?

Finis - Sok politikus lesz ma az utcán

Délután négy órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az egyéni jelölteknél a június 9-ei önkormányzati választásra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×