eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ha marad a hideg, a lakossági gázfogyasztást is korlátozni kell

Ha marad a hideg, és továbbra sem jön gáz Ukrajnából, az állam három hétig tudja garantálni a lakosság 100 százalékos gázellátását - derült ki a parlament külügyi bizottságának ülésén, ahol a kormány mellett a MOL, a földgázszállító és a nagykereskedő E.ON is tájékoztatást nyújtott az orosz-ukrán gázvita magyar következményeiről.

Felszabadította a kormány a mintegy 500 millió köbméternyi stratégiai gáztartalékot, így a rendszerirányító bármikor szabadon felhasználhatja azt, ha szükség van rá - jelentette be a parlament külügyi bizottságának ülésén az energiaügyi tárca szakállamtitkára.

A MOL csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta, az ilyen időjárás mellett megszokott 68 millió köbméteres napi fogyasztást az ipari fogyasztók korlátozásával 64 millióra lehet csökkenteni. 51 millió köbmétert ki lehet venni a gáztározókból, 9 milliót pedig tud termelni a MOL is, ehhez jön a stratégiai tartalék - mondta Zsuga János.

"A minisztérium biztosította, hogy hozzáférhetünk a stratégiai gázkészlethez, ezt adott esetben a rendszerirányító fel is fogja használni. További 3,6 millió köbméter vonható be a rendszerbe, ez igaz akkor is, ha a fogyasztás nő, vagy ha a forrás csökken" - jelentette ki.

A MOL elnök-vezérigazgatója felhívta a figyelmet, hogy nem az a kérdés, lesz-e elegendő gáz, hanem, hogy felszínre tudnak-e hozni annyit, amennyi kell. Hernádi Zsolt hangsúlyozta, az 500 millió köbméteres stratégiai készletből - technológiai hiányosságok miatt - naponta kevesebb mint négymilliót tudnak felhasználni.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy két, maximum három hétig tudja száz száazlékos kapacitással működtetni az összes rendszerüzemeltető a tározókat, a termelést, a vezetékeket. "Ahogy vesszük ki a mennyiségeket, csökken a nyomás, és rövid időn belül hiába van még a megfelelő mennyiségű földgáz, nem lesz lehetőség annak a kivételére" - hangsúlyozta Hernádi Zsolt, aki éppen ezért önmérsékletet kér a lakosságtól is.

Szakértők szerint, ha marad a hideg, és ha továbbra sem jön gáz keletről, 4-5 héten belül a lakossági fogyasztást is korlátozni kell. Egy Celsius fokos hőmérséklet-csökkenés kétmillió köbméter pluszfogyasztást jelent - hangsúlyozta a cégvezető.

A földgáz nagykereskedelmét ellátó E.ON szabályozási igazgatója az ülésen nyugalomra intett. Tóth András megismételte, naponta 51 millió köbmétert tudnak felszabadítani az általuk felügyelt tartalékokból.

Ezt még a következő hetekben-hónapokban is fenn tudják tartani, mondta, a tárolókban pedig még mindig 3 milliárd köbméter tartalék van, ami tekintettel a lakosság téli fogyasztására, elegendő lesz a lakosság ellátására.

Tóth András mindettől függetlenül hozzátette, a magyarországi földgázrendszer felépítése nem alkalmas arra, hogy tározókból oldjon meg egy teljes földgázkiesést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×