eur:
389.75
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány: a lakosságnak nem lehet gázellátási gondja

Gyurcsány Ferenc azért kérte szerda reggel az energiaügyekért felelős minisztertől, hogy intézkedjen a stratégiai gáztartalékok felszabadításáról, hogy műszaki-technikai probléma esetén se következhessen be olyan helyzet, amelyben a lakosságnak vagy közüzemnek gázellátási gondja van. A miniszterelnök erről az MR1-Kossuth Rádió déli hírműsorában beszélt.

A kormányfő elmondta azt is, hogy Magyarország Európában a harmadik-negyedik helyet foglalja el a tárolt gáz mennyiségét illetően. Hozzátette: most összesen napi 70 millió köbméter körüli gázmennyiségre van szüksége az országnak, amit nagyjából fedezni tudnak, de a probléma az, hogy egy időben mennyit lehet kivenni a tartalékokból.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ezek műszaki és nem mennyiségi problémák. A lakosságnak és a közüzemeknek nagyjából 40 millió köbméter gázra van szükségük naponta, ezt reményeink szerint a legrosszabb esetben is tudjuk biztosítani - jelentette ki.

Kitért arra, hogy a lakosság számára akár tavaszig elegendőek a meglévő készletek. Hangsúlyozta ugyanakkor: az is feladatuk, hogy az üzemeknek tudjanak gázt adni, mert akkor lehet dolgozni, akkor van munka, akkor van bér.

Gyurcsány Ferenc szerdai blogbejegyzésében is a gázvitával foglalkozott. Felidézte, hogy évekkel ezelőtt a politikai szereplők sokat vitatkoztak arról, kell-e ennyi tartaléktároló. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi ellenzék nem támogatta a kormányt, hogy tározókat építsen, és annak költségeit megjelenítse az árakban is.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint az európai együttműködés a jóhiszemű partnerségre épül, amelybe nehezen fér bele, hogy több ország polgárai attól félnek, mikor hűl ki lakásuk, mikor áll le a vállalat, ahol dolgoznak. Mi közük van nekik Moszkva és Kijev vitájához? - tette fel a kérdést.

A kormányfő úgy látja, mindegy, hogy Oroszországnak, vagy Ukrajnának van igaza, elfogadhatatlan, hogy a vitájuk ennyi országra kihat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×