eur:
389.8
usd:
362.81
bux:
68145
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Reménytelen szegénységben él 700 ezer magyar

Magyarországon 700 ezer nagyon szegény ember él, az egyfős háztartások tíz százalékának pedig komoly gondot jelent a fűtésköltség kifizetése - mondta az InfoRádió által megkérdezett szociológus azzal összefüggésben, hogy egy hét alatt három magányos ember fagyott meg a saját házában Borsod megyében.

Hatszáz-hétszáz ezer magyarról lehet elmondani, hogy reménytelenül szegény - ők az átlagjövedelem felénél kevesebből élők, a tartósan leszakadók. A szegénység életkörülmények alapján is meghatározható: ilyen, ha valakinek nincs pénze meleg ételre, fűtésre vagy nincs fürdőszobája - mondta az InfoRádió által megkérdezett szociológus. Spéder Zsolt hozzátette: ez nagyon nagy arány.

Legnagyobb eséllyel az alacsony iskolai végzettségűek, így tartósan munkanélküliek, az északkelet- és délnyugat-magyarországi aprófalvas vidékeken élők, az egyszülős, illetve sok gyereket nevelő családok, valamint a megözvegyült, egyedül maradó idősek jutnak szegénysorba - magyarázta a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója. Megjegyezte: a roma népességen belül is sokszorosan meghaladja az átlagot a szegények aránya.

Spéder Zsolt szerint a városokban szem előtt vannak a hajléktalanok, ám az nem derül ki, ha a falvakban egyedül maradó nők, idősebb asszonyok rossz körülmények között élnek. Ez összefügg azzal is, hogy a kistelepülések lakossága elöregedőben van: a fiatalok, a munkaképesek elköltöznek, az idősek pedig egyedül maradnak - ők lehetnek a legveszélyeztetettebbek.

Az egyszemélyes háztartások több mint tíz százaléka arra panaszkodik, hogy nem tudja megfelelően fűteni a lakását. Az ilyen, általában alacsony jövedelmű, egyedül maradt, jórészt kistelepüléseken élő embereknek a gyógyszereikre is sokat kell költeniük, így valószínűleg a fűtésen próbálnak spórolni - fűzte hozzá a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×