eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ellenzékben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Romániában vasárnap délután írja alá a koalíciós szerződést a jobboldali és a baloldali nagy párt. A nagykoalícióból kimaradt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Romániában 12 év kormányzás után ellenzékben folytatja tevékenységét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Ez derült ki a jobboldali Demokrata-Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt tegnap késő este zárult tárgyalásai végén.

A Demokrata-Liberális Párt elnöke, Emil Boc azt közölte, hogy az RMDSZ-nek csak államtitkári tisztségeket tudnak felajánlani az új kormányban, amire Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke azzal válaszolt, hogy a magyar szövetség ellenzékben folytatja tevékenységét. A kijelentések tulajdonképpen a nagy pártok öt napja tartó vitájának tesznek pontot a végére.

A választásokat szinte azonos eredménnyel záró jobboldal és baloldal ugyanis elvileg megegyezett a nagykoalícióban, de míg a jobboldal ragaszkodott az RMDSZ bevonásához, a baloldal az RMDSZ kihagyását tekintette megmásíthatatlan feltételnek. Mircea Geoana, a szociáldemokraták elnöke most is hangsúlyozta, pártjának nem a magyar közösséggel van baja, de úgy tekinti, a nagykoalíció így is megfelelő parlamenti többséget biztosít a kormánynak.

Markó Béla már korábban bejelentette, a magyar szövetség egyenlő partnerként hajlandó részt venni a koalícióban. A jobboldal és a baloldal ma délután írja alá a nagykoalíciós megállapodást, a parlament pedig hétfőn tartja alakuló ülését. Ezen a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ képviselői ülnek majd az ellenzék padsoraiban, annak a két pártnak a képviselői tehát, amely a Theodor Stolojan-kormány megalakulásáig még hatalmon van Romániában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×