eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orbán: A mi időnk következik

A 2009-es év a kiégett szocialista politika összeomlását fogja hozni - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz kibővített évadzáró választmányi ülésén Budapesten.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke azt mondta: a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság felgyorsítja a magyarországi változásokat, ez a szocialista politika összeomlásához fog vezetni.

Ezt követően ismét a szabadság híveinek kell a porondra lépniük - fejtette ki a volt miniszterelnök, hozzátéve: "úgy tűnik, a mi időnk következik".

Orbán Viktor szerint a jövő évi költségvetés törvényellenes, ezért a Fidesz nem támogathatja. Kijelentette: a kormányzat reménytelenül alkalmatlan feladata ellátására, ami nem véletlen, mert ma ugyanazok kormányozzák az országot, mint húsz éve, és ugyanolyan csőd fenyegeti az országot, mint a rendszerváltás időszakában.

Az igazi veszély ma már az - fejtette ki Orbán Viktor -, hogy a kormány félrekezeli a válságot. A politikus szerint a kormány a válságra hivatkozva akarja elfogadtatni azokat az intézkedéseket, amelyeket a társadalom egyszer már visszautasított.

Adócsökkentés, növekedési program, kamatcsökkentés nincs, helyette brutális megszorítások vannak - összegezte a kormány lépéseit, majd közölte: a kormánynak nincs gazdaságpolitikája.

Orbán Viktor közölte: a Fidesz azt akarja, hogy Magyarország a maga ura legyen, a magyar családok a maguk urai legyenek.

Elmondta: a Fidesz olyan politikát javasol, amelynek jegyében létrejön egy egyezség az aktív, értéket termelők emberek és az állami ellátásból élők között. Az állami ellátásból élők számára támogatásuk fejében biztosítják a szociális biztonságot.

Orbán Viktor úgy vélte: a szocialisták bűne, hogy külföldről felvett hitelekből finanszírozták a szociális kiadásokat, ahelyett hogy ezt a pénzt beépítették volna a gazdaságba, és a megtermelt jövedelemből finanszírozták volna a jóléti kiadásokat.

Igen a csomagra

A választmányi ülés korábbi részén Varga Mihály, a Fidesz alelnöke bejelentette: az ellenzéki párt megszavazza a parlamentben az úgynevezett bankmentő csomagot.

Varga Mihály úgy fogalmazott: egy felelős ellenzéki párt számára most az első és legfontosabb dolog, hogy a válság ne terjedjen tovább, ezért támogatják a bankrendszer stabilitása érdekében tett kormányzati lépéseket.

A Fidesz alelnöke hozzátette: pártja továbbra is úgy véli, hogy a válság leküzdéséhez és a gazdasági növekedéshez adócsökkentésre, gazdaságfejlesztési program elindítására és az állami kiadások visszafogására lenne szükség. Megjegyezte, hogy a jövő évi költségvetési törvényt nem fogadják el, mert az csak megszorításokat tartalmaz.

Bajban lesznek a települések

Szintén a választmányi ülésen Pokorni Zoltán alelnök arról beszélt, hogy a kormány mintegy 150 milliárd forintot von el jövőre az önkormányzatoktól, és azokról nem teljesíthető bevételi tervekkel kívánja elterelni a figyelmet. Példaként az iparűzési adó 140 millió forintos megemelését említette, továbbá a bankválság közepén a büdzsé azzal számol, hogy az önkormányzatok kamatbevételei megnégyszereződnek, a személyijövedelemadó-bevételek pedig negyven milliárd forinttal nőnek.

A XII. kerületi polgármester azt mondta, hogy a megszorítási folyamat már évek óta tart, és talán a 2006-2007-es költségvetés volt a legdurvább visszavágás az önkormányzatok szempontjából.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×