eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: Új lehetőséget jelent a mostani helyzet

Tovább kell vinni az Európai Unió bővítésének folyamatát - mondta a miniszterelnök a Táncsics Alapítvány budapesti konferenciáján. Hozzátette: véget érhet Európában a konzervatív és liberális dominancia.

A Szociáldemokrácia és a bővítés következményei című konferencián a kormányfő úgy fogalmazott: ha igaz az a mondás, hogy a válság egyben lehetőség is, akkor Európa hatalmas lehetőség előtt áll. Hozzátette: a világ nyugalmának és fejlődésének alapja az amerikai-európai együttműködés lehet.

A miniszterelnök szerint a gazdasági válsággal vége van annak a korszaknak, amelyet a szabályozatlan pénz kapitalizmusa jellemez, a változás új lehetőségeket teremt Európa számára.

Ami most történik, az az európai baloldal számára az elmúlt két évtized konzervatív és liberális dominanciáját követően új lehetőség arra, hogy új egyensúlyt teremtsen a civil társadalmi szereplők, az állam és a piac között - fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

Az átalakuló világrendben Európa markánsabb szerephez juthat, ha van erős, közös európai tudat és cselekvési szándék. A miniszterelnök hangsúlyozta: ha Európát belső konfliktusok bénítják, akkor nem tud elegendő erőt találni ahhoz, hogy a kinyíló új világban újrafogalmazza saját erősebb szerepét.

Az unió bővítéséről azt mondta: a horvát csatlakozást követő időszakra nincs kimunkált stratégiája Európának, sokan az időhúzásra játszanak. Gyurcsány Ferenc szerint ki kell dolgozni ezt a forgatókönyvet.

Az uniós tagállamok együttműködésének mélyítéséről szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy Magyarország álláspontja szerint minél több területen, minél mélyebb együttműködésre van szükség.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×