eur:
391.04
usd:
366.2
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ma kezdődik a költségvetés vitája

Hétfőn megkezdődik a 2009-es költségvetés vitája az Országgyűlésben.

A napirendi javaslat szerint a jövő évi költségvetés második, átdolgozott változatát vitatják meg a képviselők, de ennek lényeges adatain máris változtatott a tárca.

A jövő évi büdzsében a bevétel az átdolgozott változathoz képest is 323 milliárd forinttal csökken, a GDP csökkenése 1 százalék, az infláció 4,5 százalék lesz, az export 3,9 százalékkal növekszik, a reálbérek 2,7 százalékos, a beruházások 0,9 százalékos visszaesése várható. A kiadások a tervezetthez képest 400 milliárd forinttal mérséklődnek, így 2009-ben az eredmény szemléletű GDP arányos hiány 2,6 százalékra módosul a korábban várt 2,9 százalékkal szemben.

A büdzsé általános vitája a miniszteri expozéval, az Állami Számvevőszék és a költségvetési bizottság véleményének ismertetésével kezdődik. Az előterjesztést harmincórás időkeretben, kedden, szerdán és csütörtökön vitatja meg az Országgyűlés.

Döntés lesz a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, az amerikai vízummentességgel összefüggő törvényjavaslatról. Az államfő azért küldte vissza a parlamentnek az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló jogszabályt, hogy a magyar bűnügyi nyilvántartás helyzetét rendezze a Ház.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×