eur:
389.26
usd:
362.06
bux:
68675.26
2024. május 8. szerda Mihály

Mégsem kell kitiltani az autókat szmogriadókor

A környezetvédelmi minisztérium főosztályvezetője cáfolta, hogy meghatározták volna a főváros számára: szmogriadó esetén ki kell tiltani a forgalmat a Hungária körgyűrűn belüli területről. Bibók Zsuzsanna hozzátette: az önkormányzatoknak a minisztériumi rendelet alapján kell szmogriadótervet készíteniük, amelyben meghatározhatják az intézkedéseket.

Lejjebb szállította a szálló porra és a kén-dioxidra vonatkozó tájékoztatási és riasztási küszöbértéket a környezetvédelmi, az egészségügyi és a földművelésügyi miniszter közös rendelete, így az olyan települések vezetőinek, ahol már van szmogriadóterv, át kell dolgozniuk azt - mondta az InfoRádiónak a környezetvédelmi minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Bibók Zsuzsanna hozzátette: a településeknek maguknak kell határozniuk, hogy milyen intézkedéseket léptetnek életbe szmogriadó elrendelése esetén, a miniszteri rendelet erről nem rendelkezik; vagyis arról sem, hogy ilyenkor a fővárosban a Hungária körúton belüli területen tilos lenne gépjárművel, valamint a főváros teljes közigazgatási területén dízelüzemű autóval közlekedni.

Az új tájékoztatási és riasztási határértékeket az egészségügyi tárca javaslata alapján határozták meg - fűzte hozzá a környezetvédelmi minisztérium főosztályvezető-helyettese, megjegyezve: a jogszabály nem szankcionálja, ha a szmogriadó esetén nem történik intézkedés.

Az új rendszert azért kellett bevezetni, hogy elkészüljenek végre a szmogiradótervek - közölte Bibók Zsuzsanna.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×