eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Gyurcsánynak fontosabb az MSZP elnöki széke, mint a kormányfői pozíció"

A miniszterelnök többször is kénytelen volt megváltoztatni politikai stratégiáját és programját - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatásvezetője és Szomszéd Orsolya politológus, a Vision Consulting elemzője. Hozzátették: az MSZP elnöki széke fontosabb Gyurcsány Ferencnek, mint a miniszterelnökség.

A politikai stratégiáját és két programját is felülírta a kormányfőnek az itthon hetekkel ezelőtt kibontakozó gazdasági világválság, hiszen nem csak a Megegyezést felejtette el, hanem az Új Tulajdonosi Programot is - mutatott rá az InfoRádió Aréna című műsorában Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatásvezetője.

Hozzátette: a bársonyos reformokról pedig visszatértünk a megszorításokra, az államháztartás teljes átalakítására. Azaz a kisebbségi kormányzás után Gyurcsány Ferenc ott próbálja folytatni, ahol korábban abbahagyta, bízva abban, hogy visszaszerezte mindehhez a legitimitását - amit a népszavazással vesztett el.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting politológusa szerint kiviláglik Gyurcsány Ferenc politikájának lényege: nincs állandó tartalma, nem képvisel semmilyen ideológiát, hanem folyamatosan változva próbál igazodni a körülményekhez, elvárásokhoz, az MSZP felől érkező igényekhez.

Mint mondta, a Megegyezés egy baloldali, szociáldemokrata politika ígéretét hordozta, emellé pedig a kormánypárt is felsorakozott. A kormányfő ebben kijelölte az új választási irányt, ami pedig akár egy új választási program is lehetett volna. Ez mérsékelt osztogatásban ragadható meg, leszámolva a reformokkal, megszorításokkal, de ezt most gyorsan fiókba tették - emelte ki a Vision Consulting elemzője.

Szomszéd Orsolya leszögezte: elméleti lehetőségként fennáll a kormányfő cseréje, mivel nem csak Orbán Viktor, hanem Fodor Gábor is beszél a miniszterelnök leváltásáról, és valamiféle nemzeti egységkormány felállítása is napirenden van. Reális megfontolás - mondta -, hogy egy ilyen kormány hatékonyabban kezelne egy válságot, mint a jelenlegi kisebbségi kabinet, ami még a költségvetést sem biztos, hogy meg tudja szavaztatni.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, a 2006-os megszorításokat az emberek nem érezték igazán a bőrükön, a reálbér-csökkenés nem volt olyan méretű, mint például a Bokros-csomag idejében, ezért sem veszített olyan sokat népszerűségéből a kormányfő, így tudta politikailag túlélni a szigorú 2006-os és 2007-es költségvetést.

A Nézőpont Intézet kutatásvezetője figyelmeztetett, ez nem lesz így, ha begyűrűzik a gazdasági recesszió, abba akár bele is bukhat Gyurcsány Ferenc. Mráz Ágoston Sámuel úgy véli, a kormányfő nem feltétlenül ragaszkodik pozíciójához, és politikailag sokkal fontosabb számára az MSZP elnöki széke.

Ha a márciusi pártkongresszus megszavazza Gyurcsány Ferencet elnöknek, ő állítja össze a 2010-es pártlistát, az ő emberei kerülnek be a parlamentbe, akik őt választják meg frakcióvezetőnek is - vélekedett Mráz Ágoston Sámuel, megjegyezve: Gyurcsány a pártelnökségről lemondva ráadásul egész bázisát is elveszítené.

Szomszéd Orsolya szerint az MSZP is paradox helyzetben van: érzik, hogy Gyurcsány Ferenc személye miatt versenyhátrányt szenvednek, de mivel úgy tűnik, a költségvetés átmegy, semmi nem szorítja arra a pártot, hogy most váltsanak. Jelenleg a puccsszerű hatalomátvételnek is csökken az esélye, hiszen a puccs résztvevői politikai karrierjüket is kockára tennék - véli a Vision Consulting elemzője.

Szomszéd Orsolya úgy látja, talán abban bíznak a szocialisták, hogy az európai parlamenti választások után Gyurcsány Ferenc maga vezényli le az átmenetet.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×