eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán Viktor: Ültek már szélhámosok máskor is a nyakunkon

A magyar nemzet 1956 őszén kilátástalan és reménytelen helyzetből állt talpra és aratott győzelmet - mondta a Fidesz elnöke október 23-i ünnepi beszédében, hozzátéve: a jelenlegi, válsággal terhelt időszakban is az a legjobb tanács, ha visszatérünk a törvénytisztelet, az átláthatóság és az önmérséklet útjára, ahogy a forradalmárok is tették. Orbán Viktor szerint a mostani válságot nem az emberek, hanem a politikai vezetők okozták. "Ültek már ingyenélő szélhámos kalandorok máskor is a nyakunkon, de a végén csak leráztuk magunkról és a porban kötöttek ki" - jelentette ki Orbán Viktor.

Ünnepi beszédében a legnagyobb ellenzéki párt elnöke kitért a világot sújtó gazdasági válságra, amely Magyarország számára a többi országnál nagyobb terhet jelent. Mint mondta, a válság elhárítására a kormány képtelen, az ország jelenlegi vezetésével így csak napról napra nő a baj.

A jelenlegi helyzetből szavai szerint megerősödve kell kikerülni, ehhez azonban új politikára, úgy gazdaságra van szükség.

Azt mondta: a válság oka az örök emberi gyarlóság, a kapzsiság, a nyerészkedés, a mértéktelenség. "A felelős vezetők loptak, csaltak, hazudtak, adatokat hamisítottak és eltitkolták a valóságot" - jelentette ki.

Hozzátette: Magyarországot rosszabbul érinti a válság, mint a környezetét, mert ez egy legyengített ország, ebbe a bajba, pedig a politikai vezetők sodorták. Emiatt komoly veszélyt jelent, hogy a fizetések elveszítik értéküket és sokan utcára is kerülhetnek.

Nagy Imre mártírhalálhalt miniszterelnökre emlékezve azt monda: 52 évvel ezelőtt az egykori kormányfő tisztán látta a realitást, a történelmi parancsokat. Másfél évvel később, az ellene folyó "boszorkányperben" néhány mondat elegendő lett volna ahhoz, hogy "kihúzza fejét a hurokból", tartása azonban ezt nem engedte meg számára.

Orbán Viktor szerint ugyanakkor hiába áll most Nagy Imre szobra a Parlament közelében, ha ugyanott most könnygázzal és viperával térítenék észhez, aki rossz helyre tévedne, rossz időben, rossz gondolatokkal.

"És mindig ugyanazok határozzák meg, mikor állunk rossz helyen, mikor vagyunk hajlamosak gondolatbűnt lekövetni, a végén még hálás lehet az adófizető, hogy nem Recsken kötött ki" - mondta a Fidesz elnöke.

Mint mondta, 1956-ban Magyarországon a kommunizmus legnagyobb célkitűzési mondott kudarcot: az ember átalakítása. A forradalom során kiderült: nem létezik a kommunista embertípus, a hitét levetkőző, gyökereit hátrahagyó ember, "a világproletárrá váló homo szovjetikusz".

Hangsúlyozta: október 23-án az ország azt ünnepli, hogy a magyaroknak kifogyhatatlan a hite és elapadhatatlan az ereje, akkor is, ha ezt nem mindig képes megmutatni.

"Mi egy kifogyhatatlan hitű, elapadhatatlan erejű nép vagyunk, ha nem is emlékeztetünk '56-os önmagunkra" - mondta. A magyar nemzet 1956 őszién kilátástalan és reménytelen helyzetből állt talpra és aratott győzelmet, ezért kell fejet hajtani a vértanúk előtt és megemlékezni arról, ami november 4-én történt. Kijelentette: akkor nem a magyarok buktak el, hanem az egész nyugati civilizáció szenvedett vereséget, "mi valójában hősies győzelmet arattunk. Büszkék lehetünk a forradalomra, arra, hogy a szabadság nevében megfutamítottuk a megszállókat."

Mindannyian azt akarjuk, hogy a gyermekeink is megtanuljanak győzni - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: "ültek már ingyenélő szélhámos kalandorok máskor is a nagyunkban, de a végén csak leráztuk magunkról és a porban kötöttek ki. Ma a történelem formálja a jellemünket, de nincs már messze az idő, hogy újra a jellemünk formálja a történelmet."

Szerző: Egeresi Tünde

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×