eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyar: Bekiabálással jogszerűen megzavarhatók az állami ünnepségek

Bekiabálással megzavarhatók az állami ünnepségek - jelentette ki az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd. Magyar György szerint, ha más szabálysértés nem történik, akkor a rendőrségi előállítás nem indokolt.

Csütörtökön az állami megemlékezéseket bekiabálásokkal megzavaró demonstrálók közül több embert is igazoltatott a rendőrség, kilencet előállítottak, három ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Az InfoRádiónak nyilatkozó ügyvéd szerint a bekiabálás belefér a véleménynyilvánítás- és a szólásszabadságba. Hozzátette: ha a bekiabálás önmagában nem valósít meg szabálysértést, akkor a rendőri intézkedésnek nincs jogalapja, bár szerinte az igazoltatás még beleférhet a jogszerű eljárásba.

Magyar György hangsúlyozta: annak, akinek nem tetszik a vele szemben foganatosított rendőri intézkedés, joga van közvetlenül a független rendészeti panaszbizottsághoz vagy akár a rendőri vezetőkhöz fordulni, hogy vizsgálják ki: az intézkedő rendőr nem lépte-e túl hatáskörét vagy nem élt-e vissza hatalmával.

Az ügyvéd emlékeztetett: az Alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy a spontán tüntetés is belefér a gyülekezési jog rendelkezéseibe, vagyis ha egy nem bejelentett tüntetésen nem történik garázdaság vagy rendzavarás, akkor nem lehet olyan alapon feloszlatni, hogy nem jelentették be.

Azonban ha valakinek a magatartása kirívóan közösségellenes vagy másokban megbotránkoztatást kelt, akkor felmerülhet a garázdaság, így a rendőrnek joga van az előállításhoz - mondta Magyar György.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×