eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Koszorúzások a forradalom évfordulóján

Katonai tiszteletadás mellett, a himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc 52., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 19. évfordulóján.

Reggel az államfő koszorút helyezett el a budapesti Műegyetem rakparton álló 56-os emlékműnél; az eseményen Boross Péter volt miniszterelnök és több 56-os szervezet képviselője is részt vett.

Sólyom László ezután a Piarista közben, az 1956-os Egyetemi Forradalmi Diákbizottság megalakulásának helyszínén tisztelgett, majd Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével és Pomogáts Béla egyetemi tanárral együtt megkoszorúzta az 1956-ban mártírhalált halt I. Tóth Zoltán akadémikus mellszobrát az MTA épülete előtt.

Szili Katalin házelnök az Új köztemető 301-es parcellájánál, Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai nyughelye, illetve az 1956-os áldozatok központi emlékművénél helyezett el koszorút és rótta le kegyeletét.

Nem sokkal dél előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is koszorút helyezett el a 301-es parcellánál. A kormányfő feleségével, Dobrev Klárával és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetővel együtt rótta le kegyeletét az 1956-os áldozatok központi emlékművénél.

A budai polgármesterek délelőtt közösen emlékeztek a Szent Imre Kórház udvarán. A forradalomban részt vevő orvosok és ápolók tiszteletére állított emléktáblánál közösen koszorúzott a többi budai kerület vezetőjét meghívó Molnár Gyula XI. kerületi polgármester, valamint Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere, Lovas Pál, a XII. kerület és Szabó Magdolna, a III. kerület alpolgármestere. Molnár Gyula ünnepi beszédében a nemzeti egység megtestesítőjének nevezte az 1956-os forradalmat és szabadságharcot.

A Fidesz és a KDNP politikusai az Új köztemetőben emlékeztek. Nagy Imre miniszterelnök sírjánál és a 298-as parcellában Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Deutsch Tamás elnöki kabinetfőnök, Harrach Péter, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke és Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője rótta le kegyeletét.

Az 1956-os emlékműnél, az Ötvenhatosok terén közjogi méltóságok, 56-os szervezetek és Nagy Imre családjának tagjai koszorúztak. A helyszínt a rendőrség kordonnal lezárta.

Korábban egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el Nagy Imre szobránál, a Vértanúk terén a közjogi méltóságok, közéleti személyiségek és a mártír miniszterelnök családjának tagjai. A közelben körülbelül ötvenen demonstráltak kormányellenes jelszavakat skandálva. A rendőrök több tüntetőt igazoltattak.

A központi rendezvényeket este az operaházi ünnepi gálaműsor zárja, amelyen Gyurcsány Ferenc kormányfő mond köszöntőt. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke délután a budai Várban beszél az I., a II., a III., a XII. és a XXII. kerületi polgármester közös 56-os ünnepségén.

Megemlékezés Bécsben és Strasbourgban

Bécsben a Theresianum dísztermében rendezték meg az ausztriai magyarok közös ünnepségét az 1956-os forradalom 52. évfordulóján. A megemlékezést az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, a bécsi magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum kulturális intézet szervezte más magyar egyesületek és intézmények közreműködésével.

Az osztrák kormány képviseletében több államtitkár is megjelent a rendezvényen. A megemlékezés részeként november 2-án Bécsben, a Német Lovagrend templomában szentmisét mutatnak be a magyar nemzetért.

Strasbourgban az Európa Tanács épületében elhelyezett 1956-os zászló előtt tartottak többpárti megemlékezést az Európai Parlament magyar képviselői. Szent-Iványi István liberális politikus, az általa kezdeményezett rendezvényen azt mondta: a világháború és az azt követő diktatúra borzalmait követően 1956 októbere adta vissza a nemzet önbecsülését és állította helyre méltóságát Európa, illetve a világ szemében.

A megemlékezésen az MSZP, az SZDSZ és az MDF, illetve a romániai RMDSZ és a szlovákiai MKP képviselői, valamint a román Nemzeti Liberális Párt színeiben mandátumot szerzett Csibi Magor Imre vettek részt. Az Európai Parlament fideszes képviselői - a brüsszeli Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társasággal együtt - november 4-én tartanak ünnepi estet Brüsszelben.

Hanganyag: Litauszky Balázs, Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×