eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A monetáris tanács hatalmas kamatemeléssel válaszolt - a nap hírei

Rendkívüli ülésén 11 és fél százalékra emelte az irányadó kamatot a monetáris tanács. Az alapkamat 2008 májusa óta volt 8 és fél százalék; hasonló - 3 százalékpontos emelés - Magyarországon 2003 novemberében volt utoljára. Az intézkedés célja, hogy megvédje a forintot a spekulációs támadásoktól.

A kormány segítene a devizahiteleseken

A kormány megállapodást ír alá a jövő héten a bankszövetséggel a devizahitelesek helyzetének könnyítéséről - jelentette be a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a konkrét tervek között említette, hogy az adós kérésére a törlesztési időszak megváltoztatható lenne; a bankok pedig külön költség felszámítása nélkül engednék a devizahitelek forint alapúvá változtatását. Hozzátette: azt is szeretnék elérni, hogy a bankok az adós kérésére átmenetileg csökkentsék a törlesztés összegét vagy függesszék fel a törlesztési kötelezettséget. A megállapodás részleteit a jövő héten, a dokumentum aláírása után hozzák nyilvánosságra.

A Fidesz az előtörlesztésben látja a megoldást

A Fidesz szerint az előtörlesztés jelenthetne könnyebbséget a devizahitelesek számára. Az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője azt mondta: minden bank hitelezési konstrukciójában elvileg ott van a hitel felfüggesztésének és az átütemezésnek lehetősége is. Navracsics Tibor hozzátette: az előtörlesztés arra adna lehetőséget, hogy - akik megtehetik - hamarabb visszafizessék az egyre dráguló devizalapú hiteleket.

A parlamenti pártok adóegyszerűsítést akarnak

Új, az adózás egyszerűsítését és a gazdaság kifehérítését szolgáló törvény benyújtására kéri fel a kormányt az öt parlamenti párt. Ezt az SZDSZ frakcióvezetője jelentette be a képviselőcsoportok egyeztetése után. Kóka János elmondta: a pártok egyetértettek abban is, hogy szigorúbb költségvetési plafon meghatározására van szükség, valamint létre kell hozni egy stabilitási és adóreformalapot. Hangsúlyozta: a Fidesszel együtt azt javasolták, hogy januártól kezdődjön meg az adócsökkentés. Hozzátette: alapvetően megegyeztek a költségvetési tanács összetételében is; a testületnek várhatóan a jegybank, illetve az Állami Számvevőszék elnöke, valamint az államfő megbízottja lesz tagja.

Szerdán is esett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe 423 pontos, 3,4 százalékos csökkenéssel zárt. A BUX 12 ezer pont alatti, 11.916 pontos záróértéke négy éve a legalacsonyabb. A vezető részvények - az OTP kivételével - veszítettek értékükből. A bankpapírok 1,8 százalékkal drágultak, a nap végén 2.699 forinton cseréltek gazdát. A Magyar Telekom árfolyama 6,7 százalékkal gyengült, a legutóbbi kötés 560 forinton történt. A Richter részvények ára 0,2 százalékkal csökkent, a papírért 27.450 forintot adtak. A Mol-részvények 8,6 százalékkal estek, az olajipari papírok 9.600 forinton fejezték be a kereskedést.Sólyom László: A nemzeti egység volt az '56-os forradalom ajándéka

A nemzeti egységet nevezte az 1956-os forradalom és szabadságharc nagy ajándékának a köztársasági elnök. Sólyom László a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a műegyetemi forradalmi diákgyűlés 52. évfordulóján azt mondta: a nemzeti egység nem épülhet önkényesen kiválasztott értékekre, mint ahogy '56-ban sem csengtek üresen a nagy és magasztos szavak, mint a szabadság vagy a nemzeti függetlenség.

Békés ünneplést vár a kormányfő és a Fidesz is

Békés ünneplésre szólította fel az embereket október 23-a előestéjén a kormányfő és a Fidesz. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: nyugalomra van szükség, mert a békétlenség sok száz milliárd forintjába kerülhet az országnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az ország 1956-ra emlékezik, majd hosszú hétvégét tart, amikor a bankok zárva tartanak, a világ pénzpiacai működnek. A Fidesz békés, méltóságteljesen viselkedést kér a megemlékezéseken résztvevőktől és a rendezvényeket biztosítóktól. Az ellenzéki párt közleményében hangsúlyozta: a lehető leghatározottabban elutasítja a törvénytelenségek, az erőszak és a rendbontás minden formáját.

4,5 milliárd dollár Grúziának

Brüsszelben összesen 4 és fél milliárd dollárt ajánlottak fel Grúziának a kaukázusi ország megsegítésére rendezett adományozó konferencián. Benita Ferrero-Waldner, a házigazda Európai Bizottság külügyi biztosa azt mondta: politikailag és gazdaságilag egyaránt fontos üzenetnek kell tekinteni, hogy az összeg jóval nagyobb a vártnál. A találkozón Magyarországot képviselő Várkonyi László külügyminisztériumi szakállamtitkár elmondta: Budapest 20 millió forinttal támogatja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Grúziába küldött katonai megfigyelő misszióját, 20 millió forintot ajánlott fel szakmai képzésre, további 3 és fél millióval pedig az iskolai infrastruktúra fejlesztését támogatja.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×