eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyeztetés híján hogyan állapodhattak meg? - a nap legfontosabb hírei

Nem tartottak ma egyeztetést a parlamenti pártok, így nem állapodhattak meg a közpénzügyi szabályozás, illetve a kiadási plafon törvénybe iktatásáról. Erről a Fidesz alelnöke és az SZDSZ frakcióvezetője beszélt azután, hogy Veres János pénzügyminiszter azt mondta: a mai tárgyalások eredményeként a kormány megszerezte a parlamenti támogatást a két javaslathoz.

Varga Mihály és Kóka János is azt mondta: nem tud a megállapodásról. A két politikus közölte: csak módosításokkal tartja elfogadhatónak a jelenleg ismert tervezetet. A pénzügyminiszter tájékoztatóján szólt arról is, hogy az idén a GDP 3,4 százaléka lesz az eredményszemléletű államháztartási hiány.

Akciócsoporttal a válság ellen

A döntéshozatal gyorsítására és a pénzügyi válság további elmélyülésének megakadályozására létrehoztak egy magas szintű csoportot az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén. A testületet bármely tagállam aktiválhatja, és abban azonnali és bizalmas információáramlást biztosítanak. A csoport tagja az Európai Bizottság elnöke, az Európai Központi Bank elnöke, az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke és a mindenkori uniós elnökség vezető illetékese. Magyarország a találkozón egyebek mellett arra tett javaslatot, hogy könnyítsék meg a kis- és közepes vállalkozások állami támogatását, a válság miatt függesszék fel a GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget, és egységesen szabályozzák a pénzügyi felügyeletek tevékenységét.

Negatív figyelőlistán Magyarország

Negatív figyelőlistára helyezte a szuverén magyar adósi besorolásokat a Standard & Poor's. A hitelminősítő elemzésében azt írja: a magyar hitelállomány az elmúlt években gyors ütemben emelkedett a GDP 64 százalékára, a növekedés jelentős hányadát devizaalapú hitelek adták, amelyeket nagyrészt a külső adósság növelésével finanszíroztak.

Jelentős mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1.245 pontos, 8,6 százalékos csökkenéssel, 13.239 ponton zárt. A MOL árfolyama 10,9 százalékkal 10.600 forintra csökkent, az OTP részvények ára 12,8 százalékkal 3.300 forintra esett, a papír a napi minimumán zárt. A forint - a szerdai 7 százalékos esés után - a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank közötti megállapodás hírére rövid időre erősödött, majd ismét gyengült.

2010-ig csatlakozhatunk

Magyarország a 2010-es választásokig csatlakozhat az euró bevezetése előtti ERM-II árfolyamrendszerhez. Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélt a Financial Timesnak. Korábban több londoni feltörekvő piaci elemző csoport is azt valószínűsítette, hogy Budapest már jövőre beléphet az átváltási mechanizmusba.

Szabálysértési eljárások Magyarország ellen

Számos szabálysértési eljárás indítását és figyelmeztetést jelentett be az Európai Bizottság az uniós tagállamok ellen; ezek közül három Magyarországra is vonatkozik. Az Európai Bíróság előtt vonja felelősségre Brüsszel Nagy-Britanniát, Lengyelországot, Luxemburgot, Németországot, Svédországot és Magyarországot a szakképesítések elismeréséről szóló irányelv végrehajtásának elmulasztása miatt. Írásbeli figyelmeztetést küldött az Európai Bizottság Budapestnek az uniós természetvédelmi jogszabályok megsértése miatt, a védetté nyilvánított Sajóládi-erdőt ugyanis jelentős mértékben károsította az illegális fakitermelés. Nem ültette át időre Magyarország a jegyzett társaságokra vonatkozó átláthatósági követelményekről szóló irányelv kiegészítését sem.

Orbán: a kapzsiság a válság oka

A Fidesz elnöke szerint a kapzsiság és a mértéktelenség húzódik meg a pénzügyi válság mögött, vagyis valójában ember okozta krízisről van szó. Orbán Viktor a fővárosban, a Hold utcai református templomban tartott konferencián arról beszélt, hogy ebben a helyzetben az írástudók felelőssége sokkal súlyosabb, mint bármikor korábban.

Államtitkárt is bemártott a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja

Kecskeméten folytatódott a Zuschlag-per másodrendű vádlottjának meghallgatása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Lados István azt mondta: az Oktatási és Kulturális Minisztérium jelenlegi államtitkára is tudott arról, hogy nem működő és fiktív társadalmi szervezetek nevében nyújtottak be pályázatokat Zuschlag János irányításával. A férfi közölte: Arató Gergely annyit kért tőle, hogy amikor ő is ott van a közösen használt irodában, akkor ne folytassák a tevékenységet.

Kezdődik az őszi érettségi

Több mint 14 ezer diák ad számot tudásáról a holnap kezdődő őszi érettségiken; a tanulók 1900 emelt és több mint 15 ezer középszintű vizsgára jelentkeztek. Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára elmondta: először a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeliket tartják meg; az írásbeli érettségik november 3-áig tartanak, a szóbelik pedig 28-áig.

Életveszélyes állapotban van Törőcsik Mari

Életveszélyes állapotban, intenzív osztályon kezelik Törőcsik Mari színésznőt. Erről a Nemzeti Színház vezetősége tájékoztatta a távirati irodát. A család kérésére a teátrum további információkat nem közölt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×