eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Palócz: Ha nagy az államadósság, sikeresebb a pénzügyi támadás

Az államadósság nagy mértékű növekedése nélkül Magyarország nem lett volna ennyire kitéve a pénzügyi támadásoknak, amelyeknek csak egy része spekuláció, a zöme viszont természetes piaci reakció a kockázatra - jelentette ki az InfoRádióban a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Palócz Éva az Aréna vendégeként leszögezte, a 2002 óta felturbózott szociális kiadásokat még nem csökkentette a kormány, holott 300-500 milliárd forintos kiadáscsökkentésre volna szükség.

"Nem hiszem, hogy feltétlenül spekulációs támadás, amikor a legbizonytalanabbnak tűnő országból menekülni kezdenek a befektetők" - nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a múlt pénteki tőzsdei zuhanással kapcsolatban.

Hozzátette: amikor baj van, fontos, hogy egy ország milyen kockázattal bír - és nem kell nagyon magas kockázatúnak lenni ahhoz, hogy amikor rangsorolásra kerül a sor, hátrébb kerüljünk.

Azt, hogy ezen túl az esésben része volt-e spekulációnak is, Palócz Éva nem tudta megmondani, mindenesetre ő nem tud ilyenről. Emlékeztetett, hogy a részvénypiacon az OTP ellen állítólag volt egy ilyen támadás, ezt tehát nem lehet kizárni. Szerinte mindenesetre nem volt indokolt a bank részvényeinek ekkora zuhanása.

A vezérigazgató figyelmeztetett: az biztos, hogy ha nem lett volna az óriási államadósság-növekedés, akkor nem lettünk volna kitéve ilyen mértékben a támadás lehetőségének sem. Leszögezte ugyanakkor, hogy nehéz a helyzet, mivel - ha nem is zsugorodó, de - lassan növekvő gazdaságból kell egyre többet kifacsarni.

1-2 százalékos gazdasági növekedés reális

A Kopint-Tárki egy héttel ezelőtt 2 százalékra csökkentette előrejelzését a gazdasági növekedést illetően. Palócz Éva megjegyezte, ennél vannak rosszabb előrejelzések is, de szerinte senki sem tudja ma megmondani a valódi számot. Ugyanakkor nem hiszi, hogy teljesen leállna a gazdaság növekedése, vagy csökkenés venné kezdetét. 1-2 százalékos növekedést továbbra is reálisnak tart az Aréna vendége.

Másrészt kijelentette, több százmilliárd forint az, amelyet meg kellene spórolni a kiadási oldalon ahhoz, hogy az államháztartási hiány 2,9 százalékra, az euró bevezetéséhez szükséges, 3 százalékos maastrichti kritérium alá csökkenjen. Lássuk be, a kormány és a szakértők is a sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatban, mekkora GDP-re számíthatunk - mondta Palócz Éva.

Nem tudjuk, az SZDSZ pontosan mire gondolt, amikor azt találta ki, hogy be kell fagyasztani a kiadásokat, hiszen az államháztartás sok részből áll, de valószínűleg hétszázmilliárdos megtakarításra gondoltak - vélekedett a vezérigazgató, aki szerint elég volna 300-500 milliárdos spórolás is. Ez a szabad demokraták által szorgalmazott összeg fele, lehetne egy kompromisszumos megoldás is - szögezte le Palócz Éva.

A stúdió vendége rámutatott, eddig még nem igazán spóroltunk, az egészségügy volt az, ahol jelentős volt a kiadáscsökkentés, elsősorban a gyógyszerkasszát illetően. A 2002 óta felturbózott szociális kiadásokat még nem vette vissza a kormány.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×