eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jövő év végére összeköthetik a magyar és a román gázvezetéket

Jövő héten kedden Szegeden lesz a magyar-román kormányülés - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. Hozzátette, a két ország elektromos hálózatát már idén, gázvezeték-hálózatát pedig 2009 végére köthetik össze

Szegeden tartják jövő hét kedden a negyedik román-magyar közös kormányülést - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

Az együttes kormányülés keretében fogják aláírni azt az egyetértési nyilatkozatot, amely lehetővé teszi a 2007-2013 közötti időszak fejlesztéseit tartalmazó, úgynevezett Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési programot, ennek megvalósítását - közölte Budai Bernadett. Ez egy 250 millió eurós fejlesztési forrást biztosító program, vagyis 62,5 milliárd forintról van szó - emelte ki a kormányszóvivő.

A program célja, hogy az adott térség fejlesztése közelebb hozza egymáshoz a határ menti embereket és gazdasági szereplőket. Budai Bernadett hozzátette: a két ország együttműködésének kulcsa a közúti infrastruktúra fejlesztése. Ez is témája lesz a tanácskozásnak, de szóba kerül a vasútvonal fejlesztése is.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy márciusban befejeződött a Békéscsaba és Nagyvárad közötti elektromos távvezeték megépítése, így év végére üzembe helyezhetik az összeköttetést. A két ország gázvezeték-hálózatának összekötését Budai Bernadett szerint akár már 2009 végére befejezhetik. Itt lényegében a Szeged-Arad gázvezeték megépítéséről van szó - tette hozzá.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint nem változtak a fogyasztói árak augusztusról szeptemberre. Az élelmiszerárak 0,1 százalékkal, a szolgáltatások árai pedig 0,8 százalékkal csökkentek, a ruházkodás ára azonban 3,5 százalékkal nőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×