eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyorsabban nő a nyugdíjasok jövedelme, mint az aktívaké

A Népszabadság arról ír, hogy nyugdíj mellett több mint félmillióan tettek szert tavaly adóköteles jövedelemre az adóhivatal adatai szerint. A nyugdíjbiztosítótól mintegy százezren kérték járadékuk növelését azon a címen, hogy az elmúlt időszakban 365 napig munkában álltak.

A munkára képes nyugdíjasok helyzetén és habitusán, a jelek szerint, mit sem változtatott az időközben megemelkedett nyugdíjkorhatár, és az sem, hogy hol javult, hol romlott a foglalkoztatási helyzet. Ami viszont jelentősen változott, az a megszerzett jövedelem: ez jóval gyorsabb ütemben emelkedett, mint az aktívaké. Utóbbiak bruttó keresete 2001-ben átlagosan 103 ezer forint, 2007-ben pedig 185 ezer forint volt, míg ugyanezekben az években a nyugdíjasok havi 40 ezer forint körüli, illetve több mint 90 ezer forint átlagos adóköteles jövedelemről adtak számot. A munkát vállaló nyugdíjasok fele 62 évesnél fiatalabb, 15 százalékuk még 56 évét sem töltötte be.

Az állam tízmillió forint nyereséget könyvelhet el, mivel egy ingatlanbecsüs ennyivel értékelte többre a telket annál, mint amennyiért a kormány megszerezte - erről tájékoztatta a Magyar Nemzet információi szerint a múlt héten Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a parlament költségvetési, pénzügyi és számviteli bizottságát. A kormány ugyanis a MÁV-tól 8,520 milliárd forintért vásárolta meg a kormányzati negyednek szánt telket, mindehhez később még 927 millió forint egyéb ráfordítás társult. A telkek értéke azóta 9,457 milliárd forintra nőtt, így az állam máris tízmillió forintot nyert a felfüggesztett beruházáson. Csakhogy azóta semmilyen fejlesztés nem történt a területen, hacsak a volt MÁV-épületekbe költöző otthontalanok megjelenését nem számítjuk annak.

Az Index írása szerint több éves tesztelés után az amerikai hadsereg megrendelt ötöt a mikrohullámú tömegoszlató fegyverből. Az eszköz egy friss tanulmány szerint akár halálos is lehet. A hadsereg év végéig írja alá a szerződést a fejlesztő céggel, majd a cég nagyjából egy év múlva szállítja a páncélozott autókra szerelt fegyvert, havonta egyet. Az öt tömegoszlató járműért összesen 25 millió dollárt fizet a hadsereg. A fegyver hasonló elven működik, mint a mikrohullámú sütő: egy 96 gigahertzes, magas frekvenciájú energiasugarat küld a szétoszlatandó tömegbe. A fegyver hatósugarába került emberek úgy érzik, lángol a bőrük, és menekülnek az elviselhetetlen fájdalom forrásától.

A Világgazdaság információja szerint a szaktárca más formában, de visszaállítaná az Alkotmánybíróság által megsemmisített orvoslátogatói díjat, mert a döntés 10 milliárd forinttal megkurtította a tb-kasszát. A cégek nem repesnek a gyógyszertörvény módosításától, továbbra is diszkriminatívnak tartják a "sarcot", s ha kell, ismét az Európai Bizottsághoz fordulnak. Az orvostechnikai termékeket forgalmazók más visszásságra is bukkantak: a szakrendelőkben vizitelő ovoslátogatók után kell, a kórházakat felkeresők után nem kell fizetniük

A Napi Gazdaság szerint a világ autópiacának bővülése jelentősen lassul idén - a fejlett országokban csökkeni fognak az eladások - derül ki egy piackutató intézet felméréséből. A vállalat vezérigazgatója úgy véli, hogy jövőre egyenesen a piac összeomlásának lehetünk tanúi. Egyelőre nem látszanak megoldást hozni azok a tárgyalások sem, amelyekkel fúziókba menekülnek a csődveszélytől egyes autógyártók. A legnehezebb helyzetben egyértelműen az amerikai autógyártók vannak, élükön a General Motorsszal. Az Opel gyártójának a hibája elsősorban az volt, hogy képtelenek voltak az igényekkel lépést tartani, és az elmúlt négy évben nem termeltek nyereséget. Így a piac gyakorlatilag a csődöt árazza a pár dolláros részvényárfolyamban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×