eur:
401.41
usd:
371.12
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

Tizenkét pont: a közepes jövedelműek és a nyugdíjasok látják kárát

Az átlagjövedelműeket érinti hátrányosan a kormányfő 12 pontos csomagja az Ernst&Young adóigazgatója szerint. Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette: a vállalatokat a továbbiakban is sújtja a megmaradt különadó. A nyugdíjasok már az elmúlt években sem voltak kedvező anyagi helyzetben, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint terheik folyamatosan nőttek.

A változatlan adónemek és adókulcsok egyre megterhelőbbek lesznek, hiszen magánszemélyek esetében az inflációt követő jövedelem hamarabb "belenő" a magasabb adókulcsba - mondta az InfoRádió kérdésére Vámosi-Nagy Szabolcs. A személyi jövedelemadó progresszív adótábláját már két éve nem igazították ki, a magas infláció ellenére - hívta fel a figyelmet az Ernst&Young adóigazgatója.

Az átlagos adózó jövedelem éves szinten mintegy 1,8 millió forint. A 18 százalékos adókulcs jelenleg 1,7 millió forintos jövedelemnél vált 36 százalékra. A most tervezett módosítással 2 millió forintra változott volna ez a határ - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs. Ezzel azok jártak volna jól, akiknek 1,7 millió és 2 millió forint között alakul az éves jövedelme. Ha ez a változás nem történik meg, akkor sokan járhatnak úgy, hogy egy esetleges béremelés esetén kevesebb nettó bért fognak kapni, mintha az adótörvény változás most megtörtént volna.

A közepes jövedelműeket ez mindenképpen hátrányosan érinti, az alacsonyabb jövedelműek esetében erről nincs szó.

A vállalati különadó eltörlését is tervezték, ha ez nem történik meg, az nyilvánvalóan érinteni fogja a vállalkozásokat - tette hozzá az adószakértő.

A nyugdíjasok helyzete folyamatosan romlik

A nyugdíjasok már az elmúlt években sem voltak kedvező anyagi helyzetben, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint terheik folyamatosan nőttek. Az infláció, az élelmiszerár-emelkedés, és a közüzemi díjak növekedése is nehezítette az életüket.

A fogyasztói árak növekedése mindenki másnál nagyobb mértékben sújtotta az időseket - mondta korábban az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezető-helyettese. Mináry Borbála hangsúlyozta: a nyugdíjasoknak jövedelmük jóval nagyobb részét kell élelmiszerekre, illetve a lakhatással kapcsolatos kiadásokra fordítaniuk. Mináry Borbála hozzátette: az idősek ilyen típusú kiadásai az elmúlt évben átlagosan 10 százalékkal növekedtek, miközben egyes termékcsoportok ennél nagyobb mértékben - az élelmiszerek például 15 százalékkal - drágultak.

A Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke a nyugdíjemelés mérsékléséről szóló elemzői vélemények ellenére is bízik Gyurcsány Ferenc kormányfő ígéretében. Mihálovits Ervin szerint a miniszterelnök megtartja a szavát, és a nyugdíjasoknak szánt juttatásokat is megtartja.

A Nyugdíjasok Országos Egyesületének elnöke szerint ki kell dolgozni egy stratégiát arra, hogy miképpen tudnak a nyugdíjasok az arányos közteherviselésben részt venni. Jankovics György szerint a program kidolgozása azután történhet meg, hogy a világgazdasági válság begyűrűző hatásai miatt az aktív munkavállalók terhei esetlegesen megnövekednek és ez társadalmi feszültséghez vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Felemás hangulatban indult a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, de a délelőtti bizonytalankodás után a koradélutáni órákra lefordultak a vezető indexek, és a tengerentúlon is esett a piac. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedett ma, a befektetők a kínai jegybankra figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció érkezett délelőtt. A hét már a vállalati eredményekről is szól, viszont fontosabb negyedéves gyorsjelentés hétfőn nem lesz kereskedési időben. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 19:16
×
×
×
×