eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kóka: Lehet egyszerre csökkenteni a hiányt és az adót

A költségvetési plafonról szóló törvény elfogadása lehetőséget teremtene az adócsökkentésre és a hiány lefaragására - mondta az InfoRádióban az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője. Kóka János az InfoRádió Aréna című műsorában a Strabag-ügy kapcsán elmondta: tisztázni kell az ügyet, és minden politikai pártnak együtt kell működnie az ügyészséggel.

A takarékos állami gazdálkodásról szóló úgynevezett plafontörvény lehet az eszköze annak, hogy egyszerre csökkenjen a költségvetési hiány és az adóteher - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője.

Kóka János hozzátette: ez a törvény arról szól, hogy bizonyos szinten korlátozni kell az állam kiadásait. Hangsúlyozta: ha tudjuk, hogy mennyi lesz az állam kiadása és bevétele, akkor kiszámítható lesz, mennyivel csökkenthető a deficit és egyben az adó is.

Ha a költségvetési plafontörvényt azon a szinten határozzák meg, amelyet az SZDSZ javasol, akkor lesz tér a tervezettnél nagyobb hiánycsökkentésre és az adó mérséklésére is - közölte a politikus.

Kóka János elmondta: a nemzetközi pénzügyi hitelválság mellett Magyarországon növekedési krízis is van. Márpedig ha nem növekszik a gazdaság, akkor nem jönnek létre új munkahelyek, és az állam nem tud megfelelő szolgáltatásokat nyújtani az állampolgároknak.

Elsősorban a vállalkozások versenyképességének növelése szükséges, ehhez pedig döntően az adómérséklésen keresztül vezet az út.

Bármilyen pártfinanszírozási törvény jó az SZDSZ-nek

A Strabag-ügyet firtató kérdésekre Kóka János többször is hangsúlyozta: meg kell várni a vizsgálatok eredményét, és minden politikai pártnak együtt kell működnie az ügyészséggel.

Mint fogalmazott, fontos, hogy az ügyészség feltárja az ügyet, és ne osztrák újságok által birtokolt dokumentumok fénymásolatait ismerjük csak meg.

Hozzátette: az ügy kivizsgálása mellett rendbe kell tenni a pártfinanszírozást is. Bízik abban, hogy 2009 tavaszáig ezzel kapcsolatban megszületik az új törvény, bár hozzátette: ehhez a képviselők kétharmadának igen szavazata kell, erre azonban a mai kormány-ellenzék szembenállásban kevés esély van.

Akár a Fidesz, akár az MSZP terjeszt be javaslatot a pártfinanszírozási törvényre, arra az SZDSZ-es képviselők igennel fognak szavazni - közölte Kóka János, hozzátéve: a legjobb az lenne, ha az SZDSZ már régóta benyújtott javaslatát fogadnák el.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×