eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megemeli a NATO a csapattelepíthetőség szintjét

Negyvenről 50 százalékra emeli a NATO a szövetséges csapatok telepíthetőségét - jelentette be a szervezet főtitkára a tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos informális csúcstalálkozója után. Jaap de Hoop-Scheffer azt mondta, a NATO támogatja Grúzia csatlakozását a szervezethez, jóllehet februárban még több ország szavazott ez ellen.

A NATO intézményi megújítása és Grúzia volt a fő téma a szövetség védelmi minisztereinek budapesti csúcstalálkozóján. Jaap de Hoop-Scheffer, a szervezet főtitkára a kétnapos tanácskozás után elmondta, növelni és mobilizálni kell a szövetség haderejét.

"Mostanáig a haderőnk 40 százaléka volt telepíthető. Most döntöttünk arról, hogy ezt az arányt 50 százalékra emeljük. Tudom, hogy nem tűnik soknak, de ez az intézkedés rendkívüli politikai és anyagi áldozatokat követel. A C 17-es szállítógépek beszerzéséről és működtetéséről szóló egyezmény csütörtöki aláírása nagy siker, a helikopter-felajánlásokkal viszont elégedetlen vagyok" - jelentette ki, hozzátéve, hogy több politikai akaratra lenne szükség.

Magyarország épp csütörtökön jelentette be, hogy négy egykori szovjet helikoptert újít fel és ajánl fel a NATO-nak.

A kétnapos csúcs második napján ülésezett a NATO-Grúzia Bizottság is. Az augusztusi erőszakos események után alakult testület arról döntött, hogy egyelőre csak politikai és szakmai tanácsokat adnak Grúziának, de a tervek között szerepel, hogy a szövetség segít Tbiliszinek megújítania a hadseregét, és adott esetben fegyvereket is juttat a kaukázusi országnak.

Grúzia ragaszkodik a tagsághoz

Davit Kezerasvili grúz védelmi miniszter a tanácskozáson elmondta, Grúzia NATO tag akar lenni. "Bár nagyon sok nehézséggel nézünk még szembe, a kormány és a népünk teljesen egységes abban, hogy minél előbb NATO tagok szeretnénk lenni. Ettől senki nem tántoríthat el minket. Arra törekszünk, hogy a demokráciák euroatlanti családjának teljes jogú tagjává váljunk" - hangsúlyozta.

A NATO szóvivője korábban azt mondta, a szervezet elkötelezett Grúzia minél előbbi csatlakozásában, áprilisban azonban az ország főként német és francia nyomásra nem léphetett be az ország a tagság előszobájának nevezett tagsági akciótervbe.

Az InfoRádió kérdésére, mi volt most a franciák és a németek véleménye az elkötelezettségről, Jaap de Hoop-Scheffer, a NATO főitkára azt mondta, sosem kommentál tagállami véleményeket.

Szintén érdeklődésünkre, mikor léphet be Grúzia a NATO előszobájába, a főtitkár azt mondta, decemberben a szövetség külügyminiszterei felülvizsgálják az áprilisi bukaresti csúcson hozott döntéseket.

Jaap de Hoop-Scheffer a csúcs végén gratulált Martti Ahtisaari korábbi finn elnöknek, az ENSZ koszovói főmegbízottjának a Nobel-békedíjhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×