eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fekete nap a pesti tőzsdén - a nap legfontosabb hírei

Átdolgozza a költségvetési javaslatot a kormány; több mint 7 százalékkal esett a budapesti tőzsdeindex; NATO-hadiflotta fogja felügyelni a szomáliai vizeket - a nap hírei.

A pénzpiaci válság miatt átdolgozza a költségvetési tervezetet a kormány, amelyben a GDP jövő évi, 3 százalékos növekedési prognózisát és a 4,3 százalékos inflációs prognózist is kénytelen újraszámolni - közölte a pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztetési Tanács plenáris ülésén. Veres János azt mondta: a 3,2 százalékos eredményszemléletű GDP-arányos hiánymutatón a kormány nem kíván módosítani.

Jelentős zuhanással ért véget a nap a Budapesti Értéktőzsdén az OTP-papírok piacán. A bankpapírok árfolyama egészen 3855 forintig esett, ami azt jelenti, hogy a napi csúcshoz képest a részvények ára 1000 forinttal, vagyis 22 százalékkal csökkent. Mindez magas forgalommal is párosult, 16 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok. Mindeközben a forint árfolyama is hirtelen jelentős gyengülésbe kezdett, amelynek hátterében az állampapírpiacon kialakult feszültség állhat. Egy euróért 257 forintot kell adni. A napok óta tartó nagyon alacsony likviditás után a csütörtök délutáni órákban gyakorlatilag megszűnt a kereskedés a magyar másodlagos állampapírpiacon.

Nem veszélyezteti a tagállamok NATO-vállalásait a pénzügyi válság - ezt az észak-atlanti szövetség főtitkára mondta a védelmi miniszterek budapesti informális tanácskozásának első napján. James Appathurai azt mondta: a tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy Afganisztánban a kiképzők és a helikopterek számának növelésére van szükség. Szólt arról is, hogy az ENSZ kérésére a NATO egyik hadiflottája biztosítja majd Szomália partjainál a világszervezet segélyeinek célba juttatását és a kalóztámadások visszaszorítását. A tanácskozáson Szekeres Imre honvédelmi miniszter bejelentette: a következő 5 évben a GDP 0,2 százalékával növeli a védelmi feladatokra fordított összeget. A védelmi kiadások jövőre 7 százalékkal lesznek magasabbak, mint idén.

Az államfő a Sándor-palotában megbeszélést folytatott Szilvásy Györggyel és Simicskó Istvánnal - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Sólyom László a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli minisztert, illetve az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának KDNP-s elnökét azért hívta meg külön-külön zártkörű megbeszélésre, hogy tájékoztatást kapjon a nemzetbiztonsági szolgálatok működésének aktuális kérdéseiről.

Budapesten átadták a százezredik, egyben az első kétéves futamidejű Széchenyi-kártyát. Az ünnepségen a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi pénzügyi válság okozta gondok áthidalásában fontos szerepe lesz a kis- és közepes vállalkozások finanszírozásának. Demján Sándor hozzátette: tárgyalnak a Széchenyi-kártya állami kamattámogatásának meghosszabbításáról, illetve egy új, kedvező feltételű beruházási hitel bevezetéséről.Debrecenben átvette országgyűlési képviselői mandátumát Tiba István, Balmazújváros polgármestere. A politikust a Fidesz Hajdú-Bihar megyei választmánya javasolta a szeptember 29-én lemondott Arnóth Sándor helyére. Tiba István 2002 és 2006 között már volt országgyűlési képviselő.

A pécsi közgyűlés felmentette posztjáról Mészáros Andrást, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program főigazgatóját. Tasnádi Péter polgármester a lépést a Mészáros András iránti bizalomvesztéssel, a beruházások késlekedésével, szponzorációs bevételek elmaradásával és azzal indokolta, hogy nem javult a program társadalmi megítélése. A határozat értelmében Mészáros András helyét ügyvezető igazgatói minőségben Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. pénzügyi igazgatója veszi át.

Nem állatkínzás a libatömés a Magyar Állatorvosi Kamara szerint. Az ügyben Lorászkó Gábor, a Kamara Állatvédelmi Bizottságának elnöke és Sótonyi Péter professzor, a Szent István Egyetem tanszékvezetője részletes anatómiai, élettani és etológiai vizsgálatokat végzett. A professzorok szerint a libatömés módja és az emiatt megnagyobbodott máj bizonyíthatóan nem jelent szenvedést az állatnak. Gergely Zsófia, a Négy Mancs állatvédő szervezet programvezetője reagálásban utalt arra, hogy nem lehet véletlen, hogy 14 európai országban ezt a kényszeretetési módot betiltották.

A francia Jean-Marie Gustave Le Cléziónak ítélték oda az idei irodalmi Nobel-díjat. A svéd királyi akadémia indoklásában új kiindulási pontok, költői kalandok, érzéki extázis szerzőjének, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatójának nevezte a 68 éves írót, a Terra Amata szerzőjét.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×