eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csak ideiglenesen áll az Európában egyedülálló orvosi kamion

Szó sincs arról, hogy pénzhiány miatt állt le az Európában is egyedülálló pécsi szűrőkamion működése - jelentett ki a Pécsi Tudományegyetem Térségi Szűrő- és Diagnosztikai Központjának szűrési menedzsere. Szalai Gábor az InfoRádiónak hangsúlyozta: csak szezonális leállásról van szó, jövőre még nagyobb elánnal tervezik folytatni a vizsgálatokat.

A pécsi mobil szűrőkamion egész Európában egyedülálló jármű: komplett szakorvosi vizsgálatokat - belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati, labor, radiológiai, szemészeti, ortopédiai, fogászati és urológiai - végeznek benne.

Egy ember teljes vizsgálatát 1,5-2 óra alatt el tudják végezni a 18 méter hosszú kamionban, ami kis falvakban és városokban teljesít szolgálatot.

Nemrég azonban olyan hírek kerültek nyilvánosságra, miszerint a szűrőkamion, amelynek segítségével 2007-ben 3, idén pedig 6 helyszínen vizsgálták az embereket, pénzhiány miatt leállt.

A pécsi Tudományegyetem Térségi Szűrő- és Diagnosztikai Központjának szűrési menedzsere az InfoRádiónak nem cáfolta, hogy a jármű áll, azt viszont tagadta, hogy ennek oka forráshiány lenne.

Szalai Gábor hangsúlyozta: a kamion nehezen vezethető és értékes orvosi felszereléseket mozgató jármű, amelyet szinte lehetetlen csúszós utakon vezetni, ezért télen nem használják - a leállás tehát csak szezonális.

A pénz nem akadály

Anyagi okai tehát nincsenek a leállásnak - mondja -, hiszen ugyanannyi pénzt kapnak, mintha a vizsgálatok a klinikán történnének. Bár hozzátette: valamennyi pluszköltségbe kerül a kamion fenntartása, de ez nem akadálya annak, hogy a szűréseket folytassák.

A szakember kijelentette: úgy kell elképzelni a speciális kamiont, mintha az a pécsi klinika egy kihelyezett szakorvosi rendelője lenne. Az eddigi kilenc látogatás során összesen 10.607 vizsgálatot végeztek a járműben. Ezekért a vizsgálatokért ugyanazokat a pontszámokat kapták meg az Országos Egészségügyi Pénztártól, mintha azokat a klinikán végezték volna.

Szalai Gábor hozzátette: az egyeztető tárgyalások a jövő évi szűrésekről az év végén vagy 2009 elején kezdődnek el, de leszögezte, hogy a jövőben nagyobb elánnal, még pontosabb szervezéssel és még több helyszínre akarnak és fognak eljutni a kamionnal.

Elmondta azt is: a mobilszűrés egy európai uniós pályázat része, a pályázati feltételeknek pedig eddig mindig megfeleltek.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×