eur:
391.1
usd:
365.12
bux:
68261.18
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Egyre többen járnak pórul a hamis bankkártyák miatt

A Magyar Nemzet információi szerint a lopás mellet egyre több a hamis bankkártyákkal való visszaélés, a tavalyi harmincmilliárd forintos kár kilencven százaléka ebből származik. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy szakértők szerint a gazdasági befektetők csak akkor számolnak komolyan egy településsel, ha az autópályától legfeljebb félórányi távolságra esik. Az utóbbi években elkészült hazai sztrádaszakaszok mentén számos településen azt hitték, a gyorsforgalmi úttal automatikusan megérkeznek hozzájuk a beruházók is.

Az M3-es, az M5-ös és az M7-es újonnan épült szakaszai mentén érdeklődött a lap a sztráda hatásairól, és összeállítást készített arról, hogy az autópálya fontos, de önmagában nem elégséges eszköze a beruházás élénkítésének.

Az M3-es autópálya polgári csomópontjában már kézzelfogható jelei vannak a sztráda jelenlétének. Az utóbbi néhány évben Polgár városában, de a térségben is nőtt a letelepülő vállalkozások száma. Szedeget, 2005 decemberében érte el az M5-ös. Azóta nem telepedett le igazán nagy és neves cég a Dél -Alföld központjában. Egyelőre Nagykanizsán sincs kézzelfogható jele a sztráda beruházásvonzó hatásának.

A Magyar Nemzet információi szerint a lopás mellet egyre több a hamis bankkártyákkal való visszaélés, a tavalyi harmincmilliárd forintos kár kilencven százaléka ebből származik. Egy év alatt, 2006-hoz képest 171 százalékkal nőtt a kár, amely a pénzfelvevő automatáknál elkövetett visszaélésekből ered, a veszteség több mint 550 millió. A tolvajok dolgát megkönnyíti, hogy még mindig sokan tartják könnyen hozzáférhető helyen, tárcájukban a PIN kódot.

A kártyák mágnescsíkjának másolása ellen az egyre elterjedtebb csipkártya nyújtja a legkorszerűbb védelmet. A lopás és annak a bankhoz bejelentése közötti időszakban az ügyfelet legfeljebb 45 ezer forintig terheli a kár, utána minden költséget a bank visel. Hazánkban csaknem kilencmillió bankkártya van forgalomban és 2350 falba épített és 2 ezer önállóan álló ATM készüléknél lehet ügyeket intézni.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a nap első felében, csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×