eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem találtak, de lehet az országban melaminnal szennyezett élelmiszer

Magyarországon eddig nem találtak melaminnal mérgezett kínai tejpormaradványokat a csokoládékban és a kekszekben, de a lehetőség megvan, hogy Európába is kerülhetett ezekből a termékekből - közölte a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója.

Szeitzné Szabó Mária az InfoRádióban elmondta: a melamin hatása dózis és testsúlyfüggő is, ezért elsősorban a gyermekek lehetnek veszélyeztetettek, valamint azok, akik jelentős mennyiségben fogyasztanának szennyezett élelmiszert.

A szakember hangsúlyozta: annak is fennáll a veszélye, hogy illegálisan Magyarországra kerülő tejes termékekben előfordulhat melamin, ezért a kínai közösséget és az egészségügyi hálózatot is értesítették.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója emlékeztetett: az Európai Unió tiltja a kínai tejpor és csecsemőtápszer behozatalát, ezért nem kerülhetett a közösség piacaira, így Magyarországra sem a melaminnal szennyezett termékekből.

Kínában már mintegy 13 ezer gyerek került kórházba mérgezett tejtermékek fogyasztása miatt. A pekingi egészségügyi minisztérium közleménye szerint a mérgezett tejpor eddig 4 csecsemő halálát okozta.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×