eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szigorított ellenőrzéssel a fekete olasz bor ellen

Magyarország 2011-től további három éves moratóriumot kér a külföldiek földvásárlására Brüsszeltől - jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón. Gőgös Zoltán arról is beszámolt, hogy a magyar borpiacon zavart okoz a feketén behozott olasz bor, ami ellen közös akciót indít az FVM, valamint a Vám- és Pénzügyőrség.

Magyarországon még mindig vannak spekulációs félelmek a termőfölddel kapcsolatban, ezért a kormány a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását kéri - közölte Gőgös Zoltán. "Bejelentettük, hogy 2011-től további hároméves moratóriumot fogunk kezdeményezni. Azt gondoljuk, hogy a 2013 utáni agrártámogatással kapcsolatos változásokat sokkal jobb lenne úgy előkészítenünk, hogy nem zavarná a magyar piacot egy kvázi spekulációs típusú földkivásárlás" - hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a magyar földpiacnak még szüksége van védelemre.

Gőgös Zoltán a szüret előtt beszámolt a várható szőlő- és bortermésről is. Mint mondta, az idén a tavalyinál jobb lesz az ágazat eredménye, 580 ezer tonna szőlőből 3,5 millió hektoliter bor készülhet. A felvásárlók 10-35 százalékkal kevesebbet kínálnak ugyan a szőlőért, de piaci zavart nem ez, hanem az Olaszországból feketén beérkező bor okoz - tette hozzá.

"Míg az olasz szaktárca adatai szerint Magyarországra 400 ezer hektoliter bort exportálnak, nálunk ebből hivatalosan 120 ezer hektoliter jelenik meg. A többi után nem fizetnek áfát, járulékot. Hozzáteszem, ezt is magyarok dolgozzák fel. Azok a tartálykocsik, amelyekről Olaszországba szállítják a tejet, hozzák visszafelé a bort. Ezt a forgalmat csak a jövedéki ellenőrzés szigorításával tudjuk kontroll alatt tartani - ehhez szükség van a Vám- és Pénzügyőrségre is" - mondta.

A közúti ellenőrzés mellett kiemelt figyelmet fordítanak a feldolgozó-üzemekre, különösen a Duna-Tisza közén fekvő, úgynevezett "aranyháromszögben" lévőkre.

Gőgös Zoltán hangsúlyozta: az élelmiszerbiztonsági törvény szeptembertől már lehetővé teszi, hogy azonnal bírságoljanak, a visszaesők pedig emelt, másfélszeres bírságra számíthatnak. Az államtitkár közölte azt is: miután az Európai Unió illetékesei kijelentették, hogy a pálinkatörvény tervezete megfelel Brüsszelnek, két héten belül megszülethet a jogszabály. Ezután pedig 150 milliós pálinka marketing kampány kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×